Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.06.2018 kl. 12.10

De unge og politikerne opfatter erhvervsuddannelserne forskelligt

Unge og forældre er bange for, at en erhvervsuddannelse vil begrænse de unges fremtidige jobmuligheder. De er dermed langt mindre begejstrede for erhvervsuddannelserne end de politikere, der arbejder for, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Det viser en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse, der fører direkte til et job. Det pointerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale ved Folketingets afslutningsdebat, og Mette Frederiksen fortalte i sin 1. maj-tale, at hun gerne vil belønne unge, der vælger bestemte typer af erhvervsuddannelser med 50.000 kroner.

Men de unge og deres forældre har ikke samme positive tilgang til erhvervsuddannelserne, når de medtænker fremtidige karrieremuligheder. Det viser en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), skriver Berlingske.

De adspurgte 9. klasser i rapporten "Fleksibilitet i Ungdomsuddannelserne" fra EVA ved godt, at Danmark mangler faglærte, og ser også positivt på, at en erhvervsuddannelse kan give direkte adgang til et job og en indkomst. Men de adspurgte mener også, at det kan være vanskeligt, at man allerede i 9. klasse skal træffe et karrierevalg, og det vil være svært at skifte uddannelse eller læse videre.

Ifølge rapporten er der tre ting, der gør, at unge ser erhvervsuddannelserne som en begrænsning. For det første vil unge gerne holde deres fremtidsmuligheder åbne længe. For det andet mener de, at man bedst opnår et interessant liv ved at have en lang uddannelse. For det tredje vil de unge gerne undgå spildtid, hvis de alligevel har planer om at videreuddanne sig. Derfor vælger størstedelen af de unge gymnasiale uddannelser.

LÆS OGSÅ Regeringen får ikke lov til at tage penge fra privatskoler

Opfattelsen skal ændres

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kalder opfattelsen af erhvervsuddannelserne et problem i et skriftligt svar til Berlingske. Merete Riisager lægger vægt på, at kombinationsuddannelsen EUX giver de unge muligheder for læse videre. Hun mener også, at den netop indgåede politiske aftale om bedre balance mellem boglige og praktiske evner i undervisningen kan være med til at ændre opfattelsen af erhvervsuddannelserne, og hun henviser også til statsministerens varsling af erhvervsuddannelsesudspillet.

– Selvom det ikke er nemt at ændre folks opfattelse, er vi i gang med at forsøge at gøre det, og udfordringen er også en del af arbejdet med regeringens erhvervsuddannelsesudspil, som kommer til efteråret. Det er nødvendigt, for hvad hjælper muligheder og åbne døre, hvis de unge og deres forældre ikke kender til dem, lyder det fra ministeren til Berlingske. sarp@kl.dk

Fakta om rapporten 

Rapporten "Fleksibilitet i Ungdomsuddannelserne" fra Danmarks Evalueringsinstitut bygger blandt andet på en kortlægning af lovgivning og rammer for erhvervsuddannelserne.

Den er derudover baseret på gruppeinterview med 45 elever fra 9. klasse og interview med 20 forældre til elever i 9. klasse.

Endelig inddrager den registeranalyse af de årgange, der gennemførte en ungdomsuddannelse i 2006, 2011 og 2016 samt de personer, der begyndte på en videregående uddannelse i 2016.

19,4 procent valgte en erhvervsuddannelse i 2018 direkte efter 9. eller 10. klasse.

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: De unge og politikerne opfatter erhvervsuddannelserne forskelligt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger