Foto: Gentofte Kommune
Foto: Gentofte Kommune
21.06.2018 kl. 11.45

Gentofte opgiver at få fingre i mærskmilliarder

De mange milliarder, som Mærsk Mc-Kinney Møller efterlod sig i arveskat, tilfalder staten. Gentofte Kommune har efter flere års arbejde opgivet kampen om at få del i pengene.

De 4,6 milliarder, som boet efter skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller har betalt i skat, tilfalder udelukkende staten. Gentofte Kommune har ellers forsøgt at få del i pengene, men kommunalbestyrelsen har nu besluttet at opgive kampen, fordi et flertal ikke regner med at kunne vinde en retssag. Det skriver Berlingske torsdag.

– Vi har rådført os med de dygtigste skatteadvokater og vendt hver en sten, men advokaterne kan jo ikke ændre loven. Vi må erkende, at det efter loven er nødvendigt, at der inden skæringsdatoen 1. maj skal foreligge en opgørelse fra boet. Denne forelå ikke 1. maj 2014, men først i oktober 2017. Derfor kommer dødsboskatten efter Mærsk Mc-Kinney Møller ikke til at indgå i den verserende retssag mod Skat, siger Gentoftes borgmester Hans Toft (K) til Berlingske.

Sagen er en skatteteknisk affære, som drejer sig om, hvornår SKAT har opgjort dødsboet. Opgørelsen af boet skulle have foreligget godt to år efter Møller døde, for at Gentofte kunne få del i pengene. Det gjorde den ikke, og det betyder, at hele skattebetalingen fra boet tilfalder staten.

Gentofte Kommune mener, at de havde opfyldt alle deres forpligtelser for at få opgjort dødsboet, mens SKAT skulle være skyld i forsinkelsen ved at have indtastet oplysninger for sent og dermed overskredet deadline.

LÆS OGSÅ Efter EFI-krak: Nu har kommune bragt gælden i bund

Derfor mente Gentofte Kommune, at de på trods af forsinkelsen var berettiget til 1,5 milliarder kroner, som under normale omstændigheder ville have tilfaldet kommunen. Omkring en tredjedel af et dødsbos skattebetaling tilfalder nemlig ifølge loven den afdødes hjemkommune, mens resten tilfalder staten.

Holder fast i andre sager

Mens Gentofte Kommune nu dropper den største og mest omtalte sag, holder Gentofte fast i, at kommunen har krav på en del af 71 andre dødsboer, som også er blevet færdigbehandlet så sent, at alle pengene skal tilfalde staten.

I disse sager mener Gentofte og at have leveret alle oplysninger inden for tidsrammen, men på grund af ”SKATs helt uacceptable administration” er de ikke blevet færdigbehandlet inden for tidsfristen, som Hans Toft siger til Berlingske.

Reglerne om fordelingen af skattepenge fra dødsboer stammer fra kommunalreformen, hvor loven blev ændret. Derfor siger dødsboskatteloven nu, at en tredjedel af dødsboskatten på baggrund af de oplysninger, der foreligger den 1. maj to år efter dødsåret, tilfalder kommunen.

LÆS OGSÅ Ingen skattenedsættelse før en udligningsreform

Mærsk Mc-Kinney Møller døde den 16. april 2012. Han havde i årevis frem til sin dødsdag boet i en villa på Mosehøjvej i Charlottenlund, der ligger i Gentofte Kommune. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Gentofte opgiver at få fingre i mærskmilliarder Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger