– Alle har haft en lærer, der har betydet noget særligt for dem og gjort en forskel i deres liv, siger Yasar Cakmak.
– Alle har haft en lærer, der har betydet noget særligt for dem og gjort en forskel i deres liv, siger Yasar Cakmak.
19.06.2018 kl. 09.15

Ledelseskommissionen: Lær af skoleleder Yasar Cakmak

Fem ledere fra henholdsvis Glostrup, København, Ikast-Brande, Gribskov og Mariagerfjord Kommuner er med i den samling udvalgte lederportrætter på i alt 12, som Ledelseskommissionen har samlet i et inspirationskatalog.
tekst Sidsel Boye

Han har arbejdet i Hvidovre, København, Rudersdal, og i dag er Yasar Cakmak skoleleder for 200 medarbejdere og 2.200 elever på Glostrup Skole, som er en sammenlægning af fire skoler.

Som ny leder opdagede han hurtigt, at ikke alle havde accepteret tanken om, at der ikke længere var fire men én skole. Derfor inviterede han 300 mennesker, inklusiv borgmester og elever og erhvervsliv til en visionsdag og en dialog om fremtidens skole.

Yasar Cakmak er en mand efter Ledelseskommissionens hoved, og han er et ud af 12 lederportrætter, som er blevet offentliggjort på kommissionens hjemmeside. Hensigten er at vise, at der er forskellige veje ind i ledelse og at inspirere andre ledere.

Yasar Cakmak er fra Kurdistan og kom til Danmark i 1985. Han er oprindeligt læreruddannet, og siden har han været i mesterlære som souschef på den multikulturelle Rådmandsgades Skole på Nørrebro, hvor Lise Egholm var leder. Som skoleleder var han med til at vende udviklingen på den lukningstruede Amager Fælled Skole. Det gjorde han blandt andet ved at cykle rundt i lokalsamfundet for at få de dårlige rygter på bordet og fortælle om sine egne ambitioner for skolen.

LÆS OGSÅ Er det Christina-effekten? Nye borgmestre vil i praktik og flytte borgmesterkontoret ud

Hans ledelsesfilosofi handler om at vinde mennesker frem for at vinde over dem.

– Som leder kan man altid smide chefkortet, men hvis man formår at vinde mennesker, fordi de kan se meningen og kommitter sig til opgaven og målet, så er de villige til at gøre mere, end jeg forventer af dem, siger han.

Ud over skolelederen fra Glostrup er der fire andre kommunale ledere i ledelseskommissionens galleri. Det er områdechef for sundhed og omsorg i København, Jette Bolding, direktør for børn og fællesskaber i Ikast-Brande, Rasmus Byskov-Nielsen, chef for dagtilbud, børn og familie i Mariagerfjord, Nina Hæsum, og centerchef for borgerservice og beskæftigelse i Gribskov, Peter Steen Olsen.  

Sidstnævnte startede i Gribskov som jobcenterchef, og i dag står han i spidsen for et budget på 500 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Politisk ledelse handler også om at løse komplekse samfundsudfordringer

– Jeg brugte det første år som jobcenterchef på at inkorporere resultatorientering i medarbejdernes tankegang og sætte spørgsmålstegn ved de mange processer, som for mig ikke gav mening, siger han.

En af de seneste udfordringer er samarbejdet med det frivillige miljø, et område, der efter hans opfattelse kræver en stigende bevågenhed. Især inden for integration, hvor folk med store hjerter opererer.

Læs mere på www.ledelseskommissionen.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ledelseskommissionen: Lær af skoleleder Yasar Cakmak Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger