Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
18.06.2018 kl. 12.13

Ledelseskommissionen: Nedbring sygefravær og få 2.150 flere på arbejde

En sammenligning af sygefravær i stat, kommuner og regioner viser, at kommunale ledere har et højere sygefravær end deres kolleger i stat og regioner.
tekst Sidsel Boye

Hvis kommunerne satte sig for at nedbringe sygefraværet med ti procent, ville der efter Ledelseskommissionens beregning være 2.150 flere medarbejdere at gøre godt med ude på arbejdspladserne. I dag er det gennemsnitlige sygefravær 11,4 dage i kommunerne.

Beregningen fremgår af kommissionens hjemmeside, og her har kommissionen lavet en række sammenligninger mellem sygefraværet i stat, regioner og kommuner. Når det gælder lederne, er de kommunale mest sygdomsramte.

Det hører med til billedet, at nogle ledere er mere i kontakt med borgere end andre. For eksempel er lederen i en børnehave mere i kontakt med smittekilder end lederen i en økonomifunktion.

Når det gælder sygefravær i rengøring, kontor og omsorgsarbejde ligger regionerne højest. Staten ligger i alle tilfælde lavest. Der er ingen regioner med i sammenligningen på lærerområdet, og her ligger de private også klart lavest.

Ledelseskommissionen henviser til en afhandling fra Aarhus Universitet fra 2009, som er lavet af Ann-Kristina Løkke Nielsen. Hun finder blandt andet, at lederes personlige sygefravær kan være med til at skabe en fraværskultur med et højt medarbejderfravær.

Hun peger også på, at transformationsledelse kan være med til at fremme lavere sygefravær.

LÆS OGSÅ Mere i løn og kortere uddannelse skal sikre SOSU'er i Fredericia

Transformationsledelse er ifølge Væksthus for Ledelse en noget-for-noget-ledelse. For eksempel handler det om at sanktionere medarbejderne, når de ikke lever op til forventningerne og belønne dem, når de gør. Ledelsesformen kaldes også visionsledelse, som handler om at øge medarbejdernes motivation og ændre medarbejdernes værdier.

Det spor følger Ledelseskommissionen i sin anbefaling nr. 17, som handler om betydningen af at ledere kan sætte meningsfuld retning og have klarere visioner for deres organisation. Hvis ikke de kan det, skal de ifølge kommissionen ikke være ledere. sib@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ledelseskommissionen: Nedbring sygefravær og få 2.150 flere på arbejde Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger