Hvis forslaget gennemføres vil Aalborg Portland ikke investere de yderligere 80 millioner kroner i et nyt overskudsvarmeanlæg. Ifølge direktøren går varmekunderne dermed glip af en årlig besparelse på 50-60 millioner kroner. Foto: Alborg Portland
Hvis forslaget gennemføres vil Aalborg Portland ikke investere de yderligere 80 millioner kroner i et nyt overskudsvarmeanlæg. Ifølge direktøren går varmekunderne dermed glip af en årlig besparelse på 50-60 millioner kroner. Foto: Alborg Portland
13.06.2018 kl. 11.41

Regerings energiudspil kan koste Aalborgs varmekunder 20 millioner kroner

Hos Aalborg Kommune og Aalborg Portland er der stor bekymring ved udsigten til en fast afgift på overskudsvarme, som er en del af regeringens energispil. Det er skidt for den grønne omstilling, mener borgmesteren.

En foreslået afgift på overskudsvarme kan rammer borgerne i Aalborg Kommune hårdt.          

I Aalborg Kommune er mere end 20 procent af fjernvarmen baseret på industriel overskudsvarme. Regeringens energiudspil, som i disse dage forhandles på Christiansborg, indeholder et forslag om at indføre en fast afgift på overskudsvarme på 20,5 kroner per gigajoule.

Hvis det bliver gennemført, vil det ifølge Aalborg Kommune betyde en ekstraregning til varmeforbrugerne i Aalborg Kommune på 20 millioner kroner. Det svarer til 275 kroner pr. år for et standard-hus, når stigningen er fuldt indfaset i 2028.

Umiddelbart er det en afgiftsstigning på overskudsvarmen på 75 procent, som vokser til hele 500 procent i 2028.

LÆS OGSÅ Jeg vil hellere lukke en skole end rejse en vindmøllepark
FOR ABONNENTER

Bekymret for grøn omstilling

Borgmester Thomas Kastrup Larsen (S) mener, at forslaget er en kæp i hjulet for kommunens enestående mulighed for at fremme og fastholde en høj andel af overskudsvarme til glæde for varmeforbrugere, erhvervslivet og den grønne omstilling.

– Vi er meget bekymrede over, at forslaget om en fast afgift på overskudsvarme vil have negative konsekvenser ikke kun for borgerne i Aalborg Kommune, som rammes på pengepungen, men også for mulighederne for i fremtiden effektivt at udnytte den energi, der allerede er produceret som overskud i industrien og detailbranchen, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Alternativet er kulafbrænding

Hos Aalborg Portland, som leverer en stor del af overskudsvarmen til borgerne i Aalborg Kommune, deler man bekymringen for udsigten til faste afgifter på overskudsvarme:

– Forslaget gør, at vi ikke kan investere de yderligere 80 millioner kroner i et nyt overskudsvarmeanlæg, selvom det ville give os mulighed for at øge mængden af overskudsvarme med cirka 43 procent, siger Michael Lundgaard Thomsen, administrerende direktør i Aalborg Portland.

LÆS OGSÅ Lokalplan for Danmarks største vindmøllepark bliver ophævet

– Når vi ikke kan lave den her investering, så går borgerne i Aalborg kommune glip af en årlig besparelse fra billig overskudsvarme på cirka 50-60 millioner kroner. I stedet skal man forventeligt producere varmen på Nordjyllandsværket, som vil lede til unødig afbrænding af cirka 20.000 ton kul, der giver en øget CO2-udledning på cirka 101.000 tons CO2, udtaler Michael Lundgaard Thomsen.

Drop uforståelig afgift

Overskudsvarme anses som et bæredygtigt og vedvarende element i energiforsyningen, da varmen kun er tilgængelig som et overskud fra en primær og effektiv fremstillingsproces. Fortsat udvikling og optimering af udnyttelse af overskudsvarme er et centralt element i den grønne omstilling fra kul til fossilfri varmeproduktion i Aalborg Kommune.

– Det eneste jeg kan opfordre til i denne sammenhæng er, at forslaget om uforståelige afgifter på overskudsvarme droppes, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regerings energiudspil kan koste Aalborgs varmekunder 20 millioner kroner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger