Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
13.06.2018 kl. 14.54
FM18

Landdistrikterne opruster på sangfronten

Fællessang kan bruges til at markere fællesskaber. Derfor lancerer Landdistrikternes Fællesråd på Folkemødet deres egen beskedne sangbog, som med tiden kan vokse sig større.
tekst Sidsel Boye

Der går rygter om, at højskolesangbogen skal revideres, og at det vil betyder flere sange om storbyen, mens nogle af de traditionelle sange om landbolivet og naturen vil glide ud. Sagt med et glimt i øjet er det er en af flere grunde til, at Landdistrikternes Fællesråd (LF) i forbindelse med Folkemødet lancerer deres egen sangbog med 33 sange, som de synes er en vigtig del af den fælles sangskat.

– Vi er ved at opruste til kamp på fællessang, og så bliver vi måske nødt til at sørge for, at de sange, der handler om det landlige og landsbyen bliver bevaret, siger Tyge Mortensen, bestyrelsesmedlem i LF.

Han er fra Ringe og blandt andet en aktiv landsbyhøjskoleforstander.

Ideen til at lave sangbogen kom sig også af, at fællessangen lige som fællesspisning er noget af det, der er godt til at skabe det fællesskab, som holder de små samfund sammen, og udkastet til sangbogen talte i første omgang dobbelt så mange sange. Forslagene til sangene er kommet fra landdistrikternes egne rækker. For eksempel har Skive foreslået en del Jeppe Aakjær sange.

LÆS OGSÅ Jann Sjursen er ny formand for Folkemødet

Sangbogen – eller sanghæftet – er trykt i 200 eksemplarer, og et udvalg skal holde snor i, hvordan bogen skal vokse og suppleres med flere sange. Landdistrikterne har i første omgang hovedsageligt valgt nogle sange, som de fleste kender, og som også findes i andre sangbøger.

Men en enkelt, skrevet af Carina Woolhead fra Center for Borger og Branding i Guldborgsund Kommune, skiller sig ud ved at være skrevet med landdistriktsvinkel. Den er fra 2014. Første vers lyder sådan:

Livet er en morgengave, sjælen er et pilgrimskor

Jeg har virksomhed på landet, som med sigt kan blive stor.

LÆS OGSÅ Ånden fra Ny Start for folkeskolen lever på Folkemødet
FOR ABONNENTER

Men det kræver, at mit bredbånd har en vild kapacitet.

For så kan jeg svare kunder, og min virksomhed bliver' set.

Sangbogen er finansieret af regionale EU-midler igennem Benefit4Regions, som i denne sammenhæng er et samarbejde mellem danske og tyske kommuner hen over grænsen. Derfor er der også et par tyske sange med i sangsamlingen.

Sangbogen præsenteres torsdag klokken 16.15 i Landdistrikternes Telt. sib@kl.dk 

LÆS OGSÅ 5 hurtige fra de sociale medier
FOR ABONNENTER
Emneord
Folkemøde 2018

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Landdistrikterne opruster på sangfronten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger