Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
13.06.2018 kl. 10.26

Folk i mellemstore byer vil blive, hvor de er

Når man spørger folk på landet, i små byer, i mellemstore byer og i store byer, hvilken størrelse by, de ser sig selv i om ti år, er der flest i de mellemstore byer, der ønsker at beholde status quo. Men urbaniseringen fortsætter og flere bor i større byer end tidligere.

Hvor ser du dig selv om ti år? Danmarks Statistik har spurgt et udpluk af danskerne på tværs af bystørrelser om, hvilken størrelse by, de ønsker at bo i om 10 år.

Overordnet viser undersøgelsen, at danskerne også om 10 år gerne vil bo i den bystørrelse, som de bor i nu. For både beboere på landet, i små og i store byer melder over 65 procent, at de om 10 år ser sig selv i en by af samme størrelse, som de allerede bor i. Folk fra mellemstore byer ønsker i højest grad at bibeholde bystørrelsen. Her meddeler mere end 75 procent, at de ser sig selv i en by af lignende størrelse om 10 år.

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_Online_Diverse___Bystorrelse-figur-1_645.jpg

Unge drømmer om forandring

Ser man nærmere på de unge under 30 år, er der et større ønske om forandring. Her ønsker lidt under halvdelen af dem, som bor enten på landet eller i en mindre by, at flytte til en mellemstor eller stor by. For denne gruppe er det især de mellemstore byer, der trækker. Omvendt ønsker omtrent en fjerdedel af unge i mellemstore og store byer at flytte på landet eller til en mindre by.

De satte

I aldersgruppen fra 30-59 år er der færrest blandt dem på landet og i de mellemstore byer, som ønsker at flytte, idet kun omtrent 15 procent ønsker at skifte bystørrelse indenfor ti år. For samme aldersgruppe i de mindre og de store byer er det dobbelt så mange, der ønsker at flytte til en anden bystørrelse.

LÆS OGSÅ 122 nye borgere koster Kerteminde kassen

Blandt de 60+ årige er det stort set kun dem, som bor på landet, der giver udtryk for et ønske om at skifte bystørrelse indenfor ti år. Knap 40 procent af de plus 60-årige, der bor på landet, ønsker at flytte til enten en mindre by eller en mellemstor by. Ingen af de adspurgte i denne kategori har givet udtryk for, at de kunne tænke sig at flytte til en stor by.

Urbaniseringen fortsætter

Blandt Danmarks cirka 5,8 millioner indbyggere bor knap 1,9 millioner i hovedstadsområdet eller i byer med mindst 100.000 indbyggere. Desuden bor knap 1,1 millioner i byer med mellem 20.000 og 99.999 indbyggere. Samlet betyder det, at lidt over halvdelen af os bor i byer med mindst 20.000 indbyggere.

Den anden halvdel fordeler sig således, at cirka 1,7 millioner bor i byer med mellem 1.000 og 19.999 indbyggere, og endelig bor omtrent 1,1 millioner i landdistrikter eller byer med højst 999 indbyggere.

Tidligere boede en større andel af danskerne på landet. Bevægelsen fra landet mod byen (urbanisering) forløb hurtigt i særligt den første halvdel af 1900-tallet, men foregår stadig – dog i et mere begrænset omfang.

LÆS OGSÅ Nye tal: Så meget plads bor danskerne på

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_Online_Diverse___Bystorrelse-figur-2_645.jpg

Skal vi acceptere det?

Med debatten "Skal vi acceptere urbaniseringen for at sikre væksten?" tager Danmarks Statistik urbanisering op til diskussion på Folkemødet på Bornholm 2018. Eventen foregår torsdag 14. juni klokken 15.30 til 16.30.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Folk i mellemstore byer vil blive, hvor de er Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger