Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.06.2018 kl. 13.38

Kammeradvokaten: Kommuner kan ikke klage over udligningen

Hjørring, Jammerbugt og Lolland Kommuner kan ikke klage over at være blevet snydt i den kommunale udligning, skriver Kammeradvokaten i et notat til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Kommuner kan ikke klage over kommunal udligning, selv om de føler sig snydt, fordi der i flere år manglede oplysninger om udlændinges uddannelse. Det konkluderer Kammeradvokaten i et notat til Økonomi- og Indenrigsministeriet, skriver Ritzau.

En række kommuner mener, de er blevet snydt for flere hundrede millioner kroner, fordi udligningssystemet i flere år ikke har taget højde for udlændinge og flygtningenes uddannelsesniveau. Det betyder, at kommuner med mange højtuddannede udlændinge har fået samme tilskud som kommuner med mange udlændinge uden uddannelse.

Tre kommuner – Hjørring, Jammerbugt og Lolland – vil nu klage og anlægge sag om erstatning mod staten. Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) vurderer for eksempel, at hans kommune er gået glip af 111 millioner kroner på den konto i perioden 2015-2017.

Kan ikke klage

Sidste år ændrede Danmarks Statistik statistikken, så de nye oplysninger nu indgår. Da ministeriet har betalt tilskud efter gældende regler og kendt statistik, kan kommuner altså ikke kræve erstatning, mener Kammeradvokaten.

LÆS OGSÅ Boet efter Brixtofte skal gøres op

Fungerende økonomi- og indenrigsminister, transportminister Ole Birk Olesen (LA), påpeger i en skriftlig kommentar, at regeringen ikke kunne samle flertal for ny udligning, skriver Ritzau.

– Men med revisionen af statistikken om udlændinges uddannelse er den overordnede skævhed i datagrundlaget rettet op. Når vi ser frem, vil nogle kommuner derfor få et højere tilskud i udligningen. Andre vil få et lavere tilskud. Når vi ser bagud, har ministeriet administreret efter reglerne. Så der er ikke grundlag for at rejse et krav om erstatning, siger Ole Birk Olesen.

Professor i ledelse og organisation på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh mener, at kommunerne ikke kan sagsøge staten.

– Jeg kan sagtens forstå deres ærgrelse over, at de har fået for få penge, men sagen er jo, at man simpelthen bare har valgt, at der ikke skal kompenseres for det, så det kan man hverken klage over eller føre retssag om, siger Per Nikolaj Bukh til DR Nordjylland. tkn@kl.dk

LÆS OGSÅ Kommuner dropper udligningssøgsmål mod staten efter reform
Emneord
Udligning, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kammeradvokaten: Kommuner kan ikke klage over udligningen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger