Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S). Foto: Lolland Kommune
Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S). Foto: Lolland Kommune
11.06.2018 kl. 10.11

Flere kommuner med i sagsanlæg mod staten

Lollands borgmester mener, kommunen har mistet 111 millioner kroner på grund af fejl i udligningssystemet. Der er ikke taget højde for flygtningenes uddannelsesniveau.

Lolland, Jammerbugt og Hjørring Kommuner vil anlægge sag mod staten, fordi de mener, de er blevet snydt for hundredvis af millioner i udligning.

Det var Hjørrings borgmester Arne Boelt (S), der først gik i brechen, efter at økonomiaftalen var faldet på plads mellem KL og Regeringen.

– Kan det virkelig være rigtigt, at når der er gjort opmærksom på en fejl over for en minister, at det så ikke bliver rettet op, siger Arne Boelt til Nordjyske Stiftstidende søndag.

Han henviser til, at Økonomi- og Indenrigsministeriet allerede i 2014 blev gjort opmærksom på, at manglende oplysninger om udlændingenes uddannelse kostede hundredvis af millioner i provinsen.

LÆS OGSÅ Derfor vil Thisted ikke sagsøge staten

Kunne have undgået skattestigning

Han får opbakning fra Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

– Havde vi haft de penge, havde vi ikke behøvet at sætte skatten op eller optage et likviditetslån, siger han til Ritzau.

Han vurderer, at kommunen har mistet 111 millioner kroner på den konto.

Fejlen består i, at kommuner med mange højtuddannede udlændinge har fået samme tilskud som kommuner med mange udlændinge uden uddannelse.

LÆS OGSÅ Frederikshavnborgmester om udligningsslagsmål: Vil helst undgå sagsanlæg

Der er nemlig ikke er taget højde for udlændinges uddannelsesniveau i udligningssystemet.

Beslutningen om at Lolland går med i et sagsanlæg blev vedtaget i økonomiudvalget torsdag og skal drøftes i kommunalbestyrelsen i denne uge.

Jammerbugt bakker op

I Jammerbugt Kommune, der er nabo til Hjørring, bakker de også op om sagsanlægget.

Her vil Venstre-borgmester Mogens Gade forsøge at få de 51 millioner kroner tilbage, som han mener, kommunen er gået glip af i perioden 2015-2018.

– Det er en klar markering af, at vi er blevet snydt, og hvis man ønsker at tilgodese nogen, der i hvert fald ikke er blevet snydt, så kunne det også godt være, at man på et tidspunkt vil tilgodese nogen, der helt dokumenterbart er blevet snydt i forhold til de data, der er blevet brugt, siger han til Nordjyske.

Finansminister Kristian Jensen (V) tager indtil videre udsigten til et sagsanlæg roligt.

– Det er et retssamfund, vi lever i. Hvis nogen mener, at de skal anlægge en retssag, så er det dét, de gør, siger han til Nordjyske.

Kompensation forude

At borgmestrene kommer på banen med sagsanlægget nu, skal ses i lyset af, at aftalen om kommunernes økonomi blev afsluttet i torsdags.

Som et nyt element er der i økonomiaftalen for næste år en toårig overgangsordning for de kommuner, der bliver ramt af, at det ikke lykkedes regeringen at få justeret udligningssystemet. Som følge af en ændring i opgørelsen af udlændinges uddannelsesniveau vil der i 2019 og 2020 være 1,1 milliard kroner til de berørte kommuner. Betingelsen for at modtage pengene er dog, at de 27 kommuner, der ville tabe på ændringerne, ikke sætter skatten op.

Det vækker glæde nogle steder blandt andet hos Rudersdals borgmester Jens Ive (V).

– Jeg er særlig glad for, at regeringen vedstod sig, at tallene for udlændingenes uddannelse ikke er valide, og at konsekvenserne for alle kommuner derfor neutraliseres, siger han i en rundspørge foretaget af Danske Kommuner i forbindelse med økonomiaftalen.

De tre kommuner, der nu lægger sag an, mener imidlertid, at de bør kompenseres for de tab, de har haft de foregående år. tkn@kl.dk 

Emneord
Udligning, Jura

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Flere kommuner med i sagsanlæg mod staten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger