Arkivfoto
Arkivfoto
07.06.2018 kl. 13.34

Økonomiaftale giver kommunerne mere til service og anlæg

Regeringen og KL blev torsdag enige om en økonomiaftale for 2019. Den betyder et løft på serviceområdet på 1,7 milliard kroner og 800 millioner kroner mere til anlæg.
tekst Rudi Holm

Regeringen og KL er blevet enige om en økonomiaftale for 2019. Aftalen indebærer et løft på 1,7 milliard kroner til kommunal service, mens kommunerne får et løft på anlægsområdet på 800 millioner kroner, så det næste år lander på 17,8 milliarder kroner.

Kommunerne kan også se frem til fortsat at få det såkaldte finansieringstilskud på 3,5 milliarder kroner, hvoraf de to milliarder kroner fordeles med henblik på at styrke likviditeten i vanskeligt stillede kommuner.

– Når vi bliver markant flere ældre med behov for pleje og omsorg allerede til næste år, har det været absolut nødvendigt for os at få en aftale, der indeholder flere penge til service. Det er afgørende for at kunne følge med udviklingen og holde niveauet af den velfærd, vi leverer til borgerne, siger KL's formand, Jacob Bundsgaard (S).

I alt vil der være 251,9 milliarder kroner til service i kommunerne i 2019.

LÆS OGSÅ 40 kommuner med udligningsopråb: Kræver ændringer i udspil

– Jeg er glad for, at vi har indgået en aftale med regeringen, som giver økonomi til de stigende udgifter til velfærd, et forhøjet anlægsniveau og en videreførelse af finansieringstilskuddet. Det har været KL’s hovedkrav i forhandlingerne, siger Jacob Bundsgaard.

Kommunerne fik en forholdsvis lille forhøjelse på 800 millioner kroner på anlægsområdet, selv om regeringen fra forhandlingernes start krævede, at der blev skåret en milliard af anlægsbudgetterne. Og det glæder KL's næstformand, Martin Damm (V).

– Finansministeren lagde hårdt ud i forhandlingerne med et anlægsniveau, der var det laveste siden kommunalreformen. Det hænger ikke sammen med kommunernes behov. Investeringer i byggeri, renoveringer og effektiviseringer er afgørende for vores muligheder for at drive og udvikle kommunerne og velfærden til borgerne, og jeg er glad for, at vi er landet med et løft, siger han.

Regeringen har endvidere etableret en overgangsordning på 1,1 milliard kroner for de kommuner, der i 2019 bliver ramt af tab som følge af den manglende reform af udligningsordningen. Ordningen vil gælde i 2019 og 2020. Der bliver ingen sanktionsmekanisme på området – dog må de kommuner, der modtager tilskud, ikke hæve skatten.

LÆS OGSÅ KL: Vi er imod centralisme, ikke minimumsnormeringer

En af de store knaster i forhandlingerne har været det såkaldte grundkapitalindskud, som er den andel af nybyggeri i den almene sektor, som kommunerne skal finansiere. Her var det regeringens udgangspunkt, at indskuddet skulle hæves til 14 procent, men den endelige aftale indebærer, at grundkapitalindskuddet bliver differentieret, så det kommer til at ligge på mellem 8 og 12 procent på familieboliger afhængig af den gennemsnitlige boligstørrelse. Samtidig bliver det 10 procent for ungdoms- og ældreboliger.

 – Det er afgørende for kommunernes muligheder for at finansiere alment boligbyggeri, at grundkapitalindskuddet fastholdes på et stabilt, lavt niveau. Usikkerhed medfører tilbageholdenhed, og det er det sidste, vi har brug for i en tid, hvor blandt andet ghettoplanen betyder, at vi skal bygge et stort antal nye almene boliger. Vi fastholder nu stabilt niveau og giver desuden mulighed for, at de mindste boliger kan opføres endnu billigere, siger Jacob Bundsgaard. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Økonomiaftale giver kommunerne mere til service og anlæg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger