Arkivfoto
Arkivfoto
06.06.2018 kl. 08.49

Uden penge til ældre hænger det ikke sammen

Økonomiaftalen skal give kommunerne flere penge til ældreområdet. Ellers hænger det ikke sammen. I Langeland Kommune er en tredjedel af borgerne over 65, og kommunen er voldsomt udfordret på demografien. Selv om der også er store fordele ved en ældre befolkning.
tekst Tom Ekeroth

– Ældreområdet er den helt store udfordring her hos os, og det er jo en væsentlig årsag til, at vi har vores helt specielle udviklingsaftale med Indenrigsministeriet med store millionbeløb. Det er en treårig aftale, den gav os i 2016 38 millioner kroner, i 2017 36 og her i 2018 35 millioner kroner. Vi er en kommune med 12.000 indbyggere, så det viser godt, hvor stor en udfordring det er. Uden de penge hænger butikken ikke sammen, siger Tonni Hansen (SF), borgmester på Langeland og medlem af KL's bestyrelse, som fra i dag er samlet, mens økonomiforhandlingerne går ind den mest intensive periode.

Når det gælder høj alder, er Langeland helt oppe i toppen. En tredjedel af befolkningen er over 65 år. Og det er der også nogle fordele ved:

– Det er godt, ret meget af vores foreningsliv, kulturliv er båret af folk, der har relativt megen tid til rådighed. De engagerer sig voldsomt i en masse ting, så vi har et højt niveau i forhold til aktiviteter i lokalområdet, siger Tonni Hansen.

– Men på et tidspunkt så bliver man jo ældre, selv om vores ældre er forholdsvis ældre, inden de skal have kommunal hjælp. Det er det effektive lokalsamfund, hvor man er god til lige at tage noget med til naboen, når man skal handle, eller man lige smutter ind og slår græsset. Men når man så har brug for hjælp, så har man massivt brug for hjælp, siger borgmesteren.

LÆS OGSÅ 40 kommuner med udligningsopråb: Kræver ændringer i udspil

I Langeland Kommune har man spurgt de ansatte på ældreområdet, om de har lyst til at gå op i tid, hvis mulighed bød sig:

­– Så vi har en ubrugt arbejdskraftreserve på 460 timer liggende, hvor personalet godt vil gå op. Sygeplejerskeområdet er vi udfordret på, men vi står ikke i et akut problem, siger Tonni Hansen. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Uden penge til ældre hænger det ikke sammen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger