Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
04.06.2018 kl. 11.28

Kommuner vil have del i gebyr for vielser

Fem kommuner har skrevet et brev til børne- og socialminister Mai Mercado (K), hvor de argumenterer for, hvorfor de bør have del i det gebyr, som udenlandske par skal betale for at blive viet i Danmark.
tekst Tom Ekeroth

En række kommuner med Ærø og Tønder i spidsen mener, det ville være rimeligt, at kommunerne får del i det gebyr på 1.618 kroner per vielse, som udenlandske par fra årsskiftet skal betale for at blive viet i Danmark. 

Det skriver borgmestrene fra Tønder, Ærø, Langeland, Sønderborg og Fanø Kommuner i et brev til børne-og socialminister Mai Mercado (K), ifølge JydskeVestkysten. De fem kommuner har alle mange udenlandske vielser. 

Udover selve opgaven med at vie folk, hvilket ikke tager mere end 15 minutter, er der en række opgaver, som kommunerne stadig skal udføre, og som borgmestrene nævner i brevet "i håb om at synliggøre rimeligheden i, at en vis andel af gebyret fortsat vil tilfalde de enkelte kommuner." Det drejer sig om blandt andet om genudstedelse af vielsesattester, berigtigelse af vielsesattester (hvor en person har fået ny identitet), henvendelser fra udenlandske myndigheder om, hvilke dokumenter parret har fremlagt, henvendelser fra ambassader med spørgsmål om en given vielse, telefonbetjening (brudepar der ringer for at bestille tid, ændre tid, annullere tid), indberetning af sager med tilhørende dokumenter. 

Hvis hele gebyret tilfalder den centrale enhed, som fremover skal forestå prøvelsen, går Ærø Kommune glip af fire millioner kroner, mens det for Tønder Kommune drejer sig om et årligt beløb på 1,7 millioner kroner og for Sønderborg Kommune om 835.000 kroner, skriver JydskeVestkysten

LÆS OGSÅ Digitalt udlån boomer

Selve lovgrundlaget for den nye ordning er ikke på plads endnu. 

Venstres ordfører på området, Carl Holst, har tidligere udtalt, at det ikke nødvendigvis er sådan, at hele gebyret skal tilfalde staten. 

I Tønder afventer borgmester Henrik Frandsen (V) et svar på henvendelsen, men han mener umiddelbart, at kommunerne har en god sag: 

– Vi er interesserede i at finde ud af, hvad vores rolle bliver fremover. Uanset hvad, så har vi omkostninger til udenlandske vielser, og som vi læser det, så har man ikke rigtigt tænkt over det. Aktuelt opkræves der 870 kroner i gebyr for en vielse, hvilket næsten dækker. Men skal vi fremover stå til rådighed med en giftefoged og så videre, så er der stadig udgifter at afholde. Det hele afhænger af, hvordan man fordeler opgaverne mellem den centrale enhed og kommunerne, siger han til JydskeVestkysten. tek@kl.dk

LÆS OGSÅ Skanderborg vinder aftenskolepris
Emneord
Vielser, Kultur, Fritid

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner vil have del i gebyr for vielser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger