Foto: Aarhus Kommune
Foto: Aarhus Kommune
01.06.2018 kl. 08.28

KL-formand: Vi indgår ikke aftale for enhver pris

Regeringen og KL står langt fra hinanden i årets økonomiforhandlinger. KL-forhandlerne fik torsdag opbakning til deres linje i det kommunale bagland på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde.
tekst Rudi Holm

Kommunerne indgår ikke en økonomiaftale med regeringen for enhver pris.

Sådan lyder det fra KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), forud for den kommende uges afsluttende forhandlingsmøder med regeringen om næste års kommunale økonomi.

– Vi skal virkelig se noget bevægelse i den kommende uge på de afgørende punkter, hvis vi skal nå hinanden. Vi vil gerne indgå en aftale, men ikke for enhver pris. Det har vi også sagt klart og tydeligt til regeringen, siger Jacob Bundsgaard.

Torsdag var landets borgmestre og en række politikere fra de 98 kommuner samlet på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde for at drøfte forløbet af årets økonomiforhandlinger.

LÆS OGSÅ 40 kommuner med udligningsopråb: Kræver ændringer i udspil

– Meldingen fra vores kollegaer i dag var klar: Vi kan ikke fastholde niveauet for service til borgerne og især de ældre, hvis ikke vi får tilført flere midler i økonomiaftalen, siger Jacob Bundsgaard.

KL-formanden lægger ikke skjul på, at afstanden mellem regeringen og kommunerne er markant på helt afgørende områder, som serviceudgifter, anlægsbehov og finansieringstilskud. Især bliver det stigende antal ældre en af de helt store udfordringer de kommende år.

– Antallet af ældre vokser frem mod 2025 med, hvad der svarer til indbyggerne i en gennemsnitlig kommune. Borgerne har med rette en forventning om, at kommunerne kan sikre dem pleje og hjælp, men med den udvikling, vi står over for, kan vi simpelthen ikke holde niveauet, siger Jacob Bundsgaard

Han pointerer, at det er glædeligt, at de ældre lever længere.

LÆS OGSÅ KL: Vi er imod centralisme, ikke minimumsnormeringer

– Men det koster. Og vi skal have en økonomiaftale med plads til de ældre, understreger Jacob Bundsgaard.

Kommunerne oplever også et pres på det såkaldte specialiserede socialområde, der dækker handicappede, udsatte børn og borgere med psykiske vanskeligheder.

– Meldingerne fra vores borgmesterkollegaer har været ret klare i år. Det er lykkedes – med en kraftpræstation af den anden verden – at holde udgifterne i ro på det specialiserede socialområde i de seneste år. Men nu kan budgetterne ikke holde til det mere. Og når regeringen ikke giver os de redskaber, vi har efterspurgt for at kunne gøre tingene smartere, så er den naturlige konsekvens, at der skal penge på bordet, siger KL's næstformand, Martin Damm (V).

På repræsentantskabsmødet var der også stor utilfredshed i det kommunale bagland over, at regeringen under økonomiforhandlingerne har lagt op til det laveste anlægsniveau siden kommunalreformen.

LÆS OGSÅ Saver udspil midt over: Det er symptombehandling

– Helt uacceptabelt, lød det fra de mange fremmødte borgmestre og lokalpolitikere.

Et varmt emne var også det såkaldte finansieringstilskud, som kommunerne har modtaget i mange år på grund af økonomiske og geografiske skævheder.

– Mange kommuner har helt grundlæggende udfordringer med at kunne drive kommune. Der er brug for, at vi alle har de samme vilkår for at kunne give borgerne den service, de forventer. Når regeringen ikke har leveret en justering af udligningssystemet, er det et absolut hovedtema for os at få videreført finansieringstilskuddet, siger Martin Damm.

KL og regeringen mødes fredag til en ny omgang forhandlinger. ruh@kl.dk 

LÆS OGSÅ V-borgmester: Stærkt bekymret over udsigt til skattestigning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL-formand: Vi indgår ikke aftale for enhver pris Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger