Arkivfoto
Arkivfoto
29.01.2018 kl. 13.58

Landdistrikternes Fællesråd: Afskaf hovedstadsudligningen

En kommende udligningsreform bør være gennemgribende og omfatte en fjernelse af udligningsordningen blandt hovedstadskommunerne, lyder det fra landdistrikterne.
tekst Rudi Holm

Landdistrikternes Fællesråd kaster sig nu ind i debatten om en kommende kommunal udligningsreform. Rådet mener, at der behov for en gennemgribende reform af det nuværende udligningssystem – blandt andet foreslås det at afskaffe den såkaldte hovedstadsudligning.

– Når man sammenligner de 34 kommuner, som er med i hovedstadsudligningen, med resten af landets kommuner, viser det sig, at borgerne uden for hovedstadsområdet tjener mindre og betaler en større del i skat. Samtidig er provinskommunernes udgifter til overførselsindkomster højere, mens de bruger færre penge på ældre, skoler og daginstitutioner, påpeger rådet i en pressemeddelelse.

Landdistrikternes Fællesråd har 50 jyske, fynske og sjællandske kommuner i sin medlemskreds.

– Det oprindelige formål med udligningen mellem kommunerne var at sikre mulighed for en nogenlunde ens service for borgerne, uanset om de bor på Frederiksberg eller i Frederikshavn. Det gør det nuværende udligningssystem ikke, og derfor skal det laves om, siger Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard, der til daglig også er medlem af kommunalbestyrelsen i Lemvig for Venstre.

LÆS OGSÅ Ny OPS-enhed mødes med kommunal skepsis allerede inden den er dannet

Han understreger, at udligningsordningen er en vigtig del af fundamentet for sammenhængskraften i Danmark.

– Hvis der fortsat bliver for store forskelle i kommunernes grundforudsætninger, vil kommunerne uden for hovedstaden i højere grad opleve fraflytning og lavere vækst, siger landdistriktsformanden.

Rådet foreslår at afskaffe hovedstadsudligningen, sådan at udligningssystemet bliver enstrenget og alle kommuner omfattet af samme udligningsordning.

– Vi foreslår, at Folketinget skaber en bedre balance ved gradvist at udfase hovedstadsudligningen og tilsvarende hæve landsudligningen. Det handler om at lægge en fair og stabil bund under de kommunale budgetter, særligt i landdistriktskommunerne, der i forvejen har en meget presset økonomi, siger Steffen Damsgaard.

LÆS OGSÅ Randers konstituerer ny erhvervs- og bosætningschef

Han understreger, at han ser det som en statslig opgave at udligne forskellene mellem landdistrikterne og hovedstaden.

– Jeg mener faktisk, at det er en forudsætning for at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, som regeringen har indskrevet i sit regeringsgrundlag, fastslår landdistriktsformanden. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Landdistrikternes Fællesråd: Afskaf hovedstadsudligningen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger