Arkivfoto
Arkivfoto
29.01.2018 kl. 13.58

Landdistrikternes Fællesråd: Afskaf hovedstadsudligningen

En kommende udligningsreform bør være gennemgribende og omfatte en fjernelse af udligningsordningen blandt hovedstadskommunerne, lyder det fra landdistrikterne.
tekst Rudi Holm

Landdistrikternes Fællesråd kaster sig nu ind i debatten om en kommende kommunal udligningsreform. Rådet mener, at der behov for en gennemgribende reform af det nuværende udligningssystem – blandt andet foreslås det at afskaffe den såkaldte hovedstadsudligning.

– Når man sammenligner de 34 kommuner, som er med i hovedstadsudligningen, med resten af landets kommuner, viser det sig, at borgerne uden for hovedstadsområdet tjener mindre og betaler en større del i skat. Samtidig er provinskommunernes udgifter til overførselsindkomster højere, mens de bruger færre penge på ældre, skoler og daginstitutioner, påpeger rådet i en pressemeddelelse.

Landdistrikternes Fællesråd har 50 jyske, fynske og sjællandske kommuner i sin medlemskreds.

– Det oprindelige formål med udligningen mellem kommunerne var at sikre mulighed for en nogenlunde ens service for borgerne, uanset om de bor på Frederiksberg eller i Frederikshavn. Det gør det nuværende udligningssystem ikke, og derfor skal det laves om, siger Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard, der til daglig også er medlem af kommunalbestyrelsen i Lemvig for Venstre.

LÆS OGSÅ Landdistrikterne hilser statsgaranti på boliglån velkommen

Han understreger, at udligningsordningen er en vigtig del af fundamentet for sammenhængskraften i Danmark.

– Hvis der fortsat bliver for store forskelle i kommunernes grundforudsætninger, vil kommunerne uden for hovedstaden i højere grad opleve fraflytning og lavere vækst, siger landdistriktsformanden.

Rådet foreslår at afskaffe hovedstadsudligningen, sådan at udligningssystemet bliver enstrenget og alle kommuner omfattet af samme udligningsordning.

– Vi foreslår, at Folketinget skaber en bedre balance ved gradvist at udfase hovedstadsudligningen og tilsvarende hæve landsudligningen. Det handler om at lægge en fair og stabil bund under de kommunale budgetter, særligt i landdistriktskommunerne, der i forvejen har en meget presset økonomi, siger Steffen Damsgaard.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

Han understreger, at han ser det som en statslig opgave at udligne forskellene mellem landdistrikterne og hovedstaden.

– Jeg mener faktisk, at det er en forudsætning for at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, som regeringen har indskrevet i sit regeringsgrundlag, fastslår landdistriktsformanden. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Landdistrikternes Fællesråd: Afskaf hovedstadsudligningen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger