Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
29.01.2018 kl. 10.28

Kommuner overvejer retssag mod staten

Tre nordsjællandske kommuner er skuffede over tomt valgløfte fra regeringen. Borgmester truer nu med en retssag.
tekst Rudi Holm

Et brudt løfte, som finansminister Kristian Jensen (V) gav før kommunalvalget, om, at staten vil betale sin andel af udgifterne for kystsikring af et kystområde på den sjællandske nordkyst, kan blive en af ingredienserne i en retssag, som tre nordsjællandske kommuner muligvis vil anlægge mod staten.

Sagen handler om kystsikringsprojektet "Nordkystens Fremtid", som de tre kommuner Halsnæs, Gribskov og Helsingør er enige om. Problemet er, at ikke kun kommuner og private boligejere, men også staten, er lodsejer på en del af kyststrækningen. Kommunerne ønsker derfor, at staten betaler for sin del af kystsikringen. Dette lovede den nuværende finansminister Kristian Jensen Gribskovs tidligere borgmester Kim Valentin (V) kort før kommunalvalget i november, men i sidste uge slog miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bak og erklærede, at staten ikke ser sig selv om en lodsejer, der skal betale til kystsikringen.

– Hvis ikke regeringen vil opfylde finansministerens løfte, må vi se på, hvordan det så kan lade sig gøre – og der kan en retssag blive en mulighed, siger Gribskovs borgmester, Anders Gerner Frost (Lokal), til Frederiksborg Amts Avis.

Han vil sammen med borgmestrene fra Helsingør og Halsnæs nu forsøge at få et møde i stand med Esben Lunde Larsen for at drøfte sagen.

LÆS OGSÅ Ny lov kan forhindre at kystbeskyttelse bremses af borgerklager

– Min holdning er klar: Staten skal være med til at betale omkostningerne, og det skal der sættes skub i. Staten er lodsejer og skal betale deres del af festen. Og den problematik må vi gøre miljøministeren opmærksom på, fastslår Gribskovs borgmester ifølge Frederiksborg Amts Avis.

De tre kommuner har i øvrigt et juridisk responsum fra 2016 liggende, som klarlægger muligheden for at pålægge staten at bidrage til kystsikringen. ruh@kl.dk 

Emneord
Kystsikring

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner overvejer retssag mod staten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger