Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.01.2018 kl. 11.39

Vandkamp om skattemilliarder går til Højesteret

Vandsektoren anker Østre Landsrets dom i sagen, som vandselskaberne har anlagt mod Skatteministeriet.

DANVA og Danske Vandværker har besluttet sig for at anke Østre Landsrets afgørelse, som fastslog, at SKATs værdiansættelse af vandselskaberne var korrekt. Det skriver DANVA i en pressemeddelelse.

Vandsektoren har anlagt et civilt søgsmål mod Skatteministeriet, fordi de er uenige i SKATs værdiansættelse af vandværkerne. De mener nemlig, at værdiansættelsen er for lav, hvilket betyder, at selskabernes skattefradrag ifølge vandsektoren også er for lavt.

– Alene SKATs egne beregninger dokumenterer, at de politiske intentioner med vandsektorloven om lavest mulige priser ikke efterleves af SKAT. Det er lovsjusk, som vi på vegne af danskernes pengepung ønsker at rette op på, siger DANVAs direktør, Carl-Emil Larsen.

Vandsektoren mener, at den lave værdiansættelse giver en regning, der over tid vil vokse til 36 milliarder kroner i ekstra skat, som vil blive opkrævet hos selskabernes kunder. De peger for eksempel på Silkeborg Vand, som ifølge Østre Landsret skal betale 450 millioner kroner i udskudt skat. Fordi selskaberne fungerer efter hvile-i-sig-selv-princippet, vil de skulle opkræve pengene direkte hos deres kunder. Det vil ifølge DANVAs oplysninger koste hver kunde i Silkeborg 420 kroner ekstra om året de næste 50 år, før regningen er betalt.

LÆS OGSÅ Tabte vandværkssager kan koste borgerne dyrt

Vandsektoren mener, at udviklingen og Østre Landsret ikke er i overensstemmelse med de politiske intentioner, der ligger bag vandsektorloven.

– Skattelovgivningen er aldrig blevet udformet og implementeret, som det var ønsket og besluttet af forligskredsen bag vandsektorloven. Konsekvensen er betydelige stigninger på vandregningen både hos familier og virksomheder, siger DANVA-direktør Carl-Emil Larsen.

Vandsektoren mener desuden, at Østre Landsrets afgørelse giver håb for en anden afgørelse i Højesteret. En af dommerne i Landsretten mente nemlig, at SKATs værdiansættelse skulle skrottes som forkert eller mangelfuld, ligesom et flertal af dommerne udtalte kritik af SKATs vurdering. De mente dog ikke, at vandselskaberne havde bevist, at SKAT havde regnet forkert.

Derfor tager vandsektoren sagen til Højesteret.

LÆS OGSÅ Dansen om drikkevandet
FOR ABONNENTER

Sagen skal være afgjort af Højesteret senest 24 måneder efter, anken er indgivet. Anken bliver formelt indgivet på tirsdag 30. januar. jki@kl.dk 

Emneord
Skat, Forsyning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vandkamp om skattemilliarder går til Højesteret Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger