Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.01.2018 kl. 11.05

Endnu en kommune indfører borgerforslag

En god idé og 750 borgerstemmer skal der til for at få idéen på byrådets dagsorden.

Borgerne i Hillerød kan nu få deres gode idéer på kommunalbestyrelsens dagsorden. Men kun hvis de kan finde 750 andre, der synes, at idéen er god nok.

Efter et længere tilløb har Hillerød Kommune nemlig oprettet en hjemmeside, hvor idérige borgere kan stille forslag om stort set hvad som helst, som de gerne vil have, at kommunalbestyrelsen tager stilling til.

– Når man bor i Hillerød Kommune skal man kunne blive hørt og kunne få indflydelse på sit lokalsamfund. Mange borgere har meget på hjerte. Der er mange ideer og forslag til projekter, som borgere og kommunen sammen kan løse. At stille et såkaldt borgerdrevet forslag er endnu en mulighed for kontakt, og med 750 "stemmer" kan man være sikker på, at forslaget når byrådets dagsorden. Afstanden mellem borgere og politikere skal være kort, og det kan denne nye løsning være med til at sikre, siger Hillerøds nye borgmester Kirsten Jensen (S).

Beslutningen om at indføre borgerforslag blev taget i den sidste valgperiode, men nu er den tekniske løsning altså klar.

LÆS OGSÅ Frederiksberg frikender sig selv i Aggesens boligsag

Der følger dog også nogle regler med for forslagene. Man kan ikke foreslå noget, som byrådet allerede har behandlet eller truffet en beslutning om, og så må forslagene heller ikke indeholde personfølsomme eller fortrolige oplysninger. Men bortset fra det så er der ganske frie rammer.

En i rækken af kommuner

Flere andre kommuner har i løbet af det seneste år forsøgt sig med borgerforslag.

I Rødovre Kommune kan borgere stille forslag, og opnår forslaget 1.305 stemmer, kommer det på byrådsdagsordenen. I skrivende stund er der stillet ti forslag, og endnu har ingen af dem opnået de nødvendige 1.305 stemmer, som man har valgt, fordi det svarer til halvdelen af Rødovres postnummer. Det mest populære forslag er ”Trafiksikring af Hendriksholms Boulevard”, der siden 28. februar 2017 har samlet 486 stemmer.

I Albertslund Kommune skal et forslag blot opnå 672 stemmer. Det lykkedes for en gruppe unge, der gerne ville have, at kommunen sørgede for et lokale til unge musikere, som mangler et sted at spille.

LÆS OGSÅ Byrådsmøder kan fortsat holdes uden offentlig adgang

Ringkøbing-Skjern Kommune har også givet borgerne mulighed for at stille forslag. Det kræver opbakning fra 1.148 vestjyder. På hjemmesiden for borgerdrevne forslag i kommunen ligger der endnu ingen forslag. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Endnu en kommune indfører borgerforslag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger