Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
24.01.2018 kl. 16.53

Affaldsforening: Ny model for OPP skal sikre cirkulær økonomi

Dansk Affaldsforening foreslår en ny model for håndtering af affald. Det skal sikre, at affald, arbejdspladser og penge bliver på danske hænder.

Hvis den danske affaldssektor skal omstille sig fra lineær til cirkulær økonomi, så skal politikere og myndigheder fjerne væsentlige barrierer. Sådan lyder budskabet i et nyt udspil som Dansk Affaldsforening har sendt på gaden.

Mere konkret mener foreningen, der er de kommunale affaldsenheders interesseorganisation, at der skal etableres grønne ’kickstarterselskaber’. De skal i et samarbejde mellem offentlige og private aktører sørge for, at der bliver udviklet teknologiske løsninger, som sikrer den cirkulære økonomi. Altså at affald bliver genanvendt i stedet for bare at blive kørt på lossepladsen.

Til det formål har Dansk Affaldsforening lanceret udspillet ’Grøn Kickstart’, der skal fungere som et input til regeringens forsyningsstrategi, der blev præsenteret i september 2016, men endnu ikke er forhandlet på plads.

– Hvis regeringens forslag bliver en realitet, skal kommunerne udbyde al affaldsbehandling. Konsekvensen er, at affaldet via EU-udbud i vid udstrækning vil flyde til ringere miljømæssig behandling i udlandet, lyder det i et debatindlæg, som foreningens formand, næstformand og fire bestyrelsesmedlemmer står bag.

LÆS OGSÅ Wermelin vil standardisere kommunernes affaldssortering

De seks herrer er henholdsvis Struers borgmester Mads Jakobsen (V), Ole Bondo Christensen, der er borgmester i Furesø, Lars Havelund (K), byrådsmedlem i Odense, Ole Pilgaard Andersen (DF), nu forhenværende byrådsmedlem i Horsens, Daniel Nyboe Andersen (R), byrådsmedlem i Aalborg og Mads Nikolajsen (SF), der sidder i byrådet i Norddjurs.

I stedet for at sende affaldet til en losseplads i udlandet, som foreningen mener vil være konsekvensen af regeringens udspil, skal danske private og offentlige virksomheder i stedet rustes til at håndtere affaldet, så ressourcerne kan genanvendes.

Selskaber på tværs

For at lykkes med det forslår Dansk Affaldsforening en ny model for samarbejde mellem private og offentlige aktører. Helt konkret foreslår de, at man giver affaldsselskaber, kommuner og private virksomheder mulighed for på en nem måde at etablere fælles selskaber, der kan håndtere, sortere og bearbejde genanvendeligt affald.

På den måde, mener foreningen, kan selskaberne komme på innovative løsninger, der sikrer genanvendelse af ressourcerne.

LÆS OGSÅ What is affaldssortering?

Kardinalpunktet i den konstruktion er, at de nye selskaber skal have lov til at håndtere både erhvervsaffald og affald fra private. I dag må kommunerne nemlig ikke byde ind på markedet for håndtering af erhvervsaffald.

Men hvis offentlige og private aktører får friere rammer til at samarbejde om affaldshåndtering og -genanvendelse, så vil kommunerne få bedre muligheder for at styre, hvad der sker med affaldet.

– Uden kommunernes styring forsvinder størstedelen af affaldet ud af landet mod den billigste og miljømæssigt ringeste behandling. (Så, red.) hvis vi mister styringen med affaldet, mister vi samtidig fundamentet for at skabe danske arbejdspladser og reelle miljøforbedringer i den cirkulære økonomi, skriver foreningens bestyrelse i debatindlægget.

Hele udspillet 'Grøn Kickstart' kan læses her:

LÆS OGSÅ Skraldebiler i Esbjerg kører nu på biogas

Dansk Affaldsforenings debatindlæg kan læses her

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Affaldsforening: Ny model for OPP skal sikre cirkulær økonomi Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger