Foto: Sarah Bender / Danmarks Lærerforening
Foto: Sarah Bender / Danmarks Lærerforening
23.01.2018 kl. 11.06

Hul på lærerbylden: Nu starter resten af OK18-forhandlingerne

Efter langstrakte forhandlinger har Anders Bondo Christensen meddelt Forhandlingsfællesskabet, at lærerne er i reelle forhandlinger med KL. Dermed kan musketer-eden ophæves, og resten af OK18-forhandlingerne kan fortsætte.

Sent mandag eftermiddag meddelte Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer 51 organisationer for ansatte i kommuner og regioner, at der efter deres opfattelse nu er tale om reelle forhandlinger om en overenskomst for lærerne.

I en pressemeddelelse, som Forhandlingsfællesskabet har sendt ud mandag aften, lyder det, at "det nu kan konstateres, at parterne er indstillet på at forholde sig til konkrete elementer i en af arbejdstidsaftale for lærerne".

Anders Bondo Christensen, der er formand for Lærernes Centralorganisation (LC), fortæller i samme pressemeddelelse, at der nu venter et fortsat forhandlingsforløb.

– Det er den første forudsætning for, at der overhovedet er udsigt til at lande en aftale. Men der er stadig lang vej igen, og vi er langt fra enige om indholdet. Det er det, vi nu skal forhandle videre om, og vi vil fra Lærernes Centralorganisations side gøre alt, hvad vi kan, for at opnå en aftale, som lærerne kan være tilfredse med, siger Anders Bondo Christensen, der er formand for Lærernes Centralorganisation, som repræsenterer de forskellige undervisningsorganisationer i forhandlingerne med KL om nye overenskomster.

LÆS OGSÅ Kampvalg i lærerforeningen: Ny kandidat melder sig på banen

Med tøbruddet i forhandlingerne mellem lærerne og KL kan der nu komme skred i resten af overenskomsterne. De andre organisationer i Forhandlingsfællesskabet havde nemlig givet hinanden håndslag på, at de ikke ville gå til forhandlingsbordet med kommunerne og regionerne, før lærerne mente, at de havde udsigt til at lande en ny arbejdstidsaftale.

Skulder ved skulder

Skredet i forhandlingerne vækker glæde i andre dele af Forhandlingsfællesskabet, som for eksempel hos FOA's formand, Dennis Kristensen.

– Hvid røg i kommunerne. Der er udsigt til reelle forhandlinger med kommunerne om arbejdstid. Derfor er vi nu klar til at starte OK18. Det var det første emne i solidaritets-pagten, vi kan sætte flueben ved. Herefter skal der flueben ved frokostpauser, ligeløn og lavtløn, skriver Dennis Kristensen på Twitter.

Også Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, glæder sig over udsigten til at komme videre med forhandlingerne.

LÆS OGSÅ Vi har en klar aftale om forpligtende samarbejde og lokalt spillerum
FOR ABONNENTER

– Endelig kan vi gå igang efter hvid røg mellem lærerne og KL. Godt at det har virket med skulder ved skulder. Nu skal vi have et godt resultat forhandlet hjem, skriver han på Twitter.

Til gengæld hænger Moderniseringsstyrelsen, der forhandler for staten, stadig i bremsen, siger Anders Bondo Christensen efter et møde mandag.

– Jeg har også måttet meddele organisationerne i CFU (de statsansattes repræsentanter, red.), at samme vilje ikke er til stede hos Moderniseringsstyrelsen, som vi afholdt møde med her i dag. På trods af den fælles opfordring fra organisationerne har Moderniseringsstyrelsen endnu ikke udvist vilje til at optage reelle forhandlinger med underviserorganisationerne, siger Anders Bondo Christensen.

KL: Stadig et stykke vej endnu

Hos KL's topforhandler, Høje Taastrups konservative borgmester Michael Ziegler, vækker Forhandlingsfællesskabets klarmelding til videre forhandlinger glæde.

LÆS OGSÅ Lærerforeningens formand træder af efter 18 år

– Det ser vi frem til, og der er mange vigtige emner at tage fat på. Det gælder ikke mindst, hvordan vi sikrer, at kommunerne i fremtiden kan rekruttere tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til at levere service til borgerne. Det er en udfordring på ældreområdet allerede nu, og det er et vigtigt overenskomstkrav for KL, at vi får gjort noget ved det, siger Michael Ziegler, der er formand for KL's løn- og personaleudvalg.

Han peger desuden på, at lærernes klarmelding ikke betyder, at forhandlingerne nødvendigvis er tæt på at blive afsluttet.

– Vi har stadig et stykke vej endnu, og det bliver ikke nødvendigvis let, men vi går konstruktivt til det og tror på, at vi lander en aftale. Vi har hele tiden anset vores mange møder med lærerne som helt reelle forhandlinger. Men det betyder jo ikke så meget nu. Nu skal vi bare kigge fremad og forhandle videre med lærerne og alle de andre lønmodtagergrupper på det kommunale område. jki@kl.dk 

Overenskomstforhandlingerne skal være afsluttet med udgangen af februar måned.

LÆS OGSÅ Historisk aftale for folkeskolen

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hul på lærerbylden: Nu starter resten af OK18-forhandlingerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger