Foto: Hung Tien Vu
Foto: Hung Tien Vu
22.01.2018 kl. 10.57

Kontanthjælpsmodtagere skal møde hos kommunen, hvis de vil melde sig syge

Ledige, som er i praktik eller aktivering, kan i Skive Kommune ikke længere nøjes med en telefonisk sygemelding. Fra 24. januar skal de møde op på kommunens sundhedsklinik.

Hvis kontanthjælpsmodtagere i aktivering i Skive Kommune bliver ramt af influenza og ikke kan møde op til aktivering, så er det ikke længere nok at ringe og melde sig syg. I stedet skal de møde op på kommunens sundhedsklinik og blive vurderet af en sygeplejerske. Det skriver Skive Folkeblad.

Tiltaget har mødt voldsom kritik på Facebook, hvor gruppen "Behandl os ordentligt" har indkaldt til demonstration onsdag, hvor reglerne ifølge flere Facebook-brugere træder i kraft.

– Hvis kommunen ikke dropper deres syge ide, vil vi møde op og vise dem, som er tvunget ud i kulden med virus, angst og andet, at vi føler med dem, lyder det i Facebookgruppen.

De nye regler strider ifølge kommunens arbejdsmarkedschef, Dorthe Hamrum, ikke mod lovgivningen.

LÆS OGSÅ Ledige fra ikke-vestlige lande har bedre arbejdsevne end etnisk danske

– Vi har undersøgt det og mener, at det er inden for lovgivningens rammer, siger hun til Skive Folkeblad.

Hjem i seng eller videre i aktivering

Ordningen består helt konkret i, at en sygeplejerske skal vurdere, om den ledige skal gå hjem i seng igen, gå i aktivering eller søge læge. Den model har Skive Kommune allerede i omkring et år brugt i forbindelse med kommunens flygtninge, der på samme vis skulle møde op på en sundhedsklinik, hvis de ville melde sig syge fra integrationsforløbet i kommunen.

Ifølge lektor i socialret John Klausen, der udtaler sig til TV Midtvest, er ordningen næppe på den rigtige side af loven.

– Hvis man laver egentlige undersøgelser af kontanthjælpsmodtagere i forbindelse med sygemeldinger, så er det ikke bare på kanten – så er det på den anden side af loven, siger han til TV Midtvest.

LÆS OGSÅ Færre tilflyttere søger kontanthjælp i Guldborgsund

Ikke ny ordning

Skive Kommunes egen Facebookside er, efter nyheden om de nye regler kom frem, blevet oversvømmet med kritiske kommentarer. I et længere svar til de kritiske røster, forklarer Skive Kommune, at ordningen allerede har kørt som pilotprojekt, hvilket ifølge Skive Kommune har været en succes.

– Ordningen er ikke ny, men har allerede kørt 1 år som pilotprojekt for ledige på integrationsydelse. Løbende i projektperioden blev kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere med massivt fravær også omfattet af ordningen. Her har ordningen været en succes, med fald i fraværet og flere, der frivilligt kigger forbi sygeplejersken med spørgsmål. Som en naturlig forlængelse heraf, har jobcenteret valgt at udvide ordningen til flere målgrupper, lyder det i det skriftlige svar.

Vurderet lovlig

Om lovligheden forklarer Skive Kommune desuden, at det er indholdet af sygeplejerskebesøget, der afgør, om det er lovligt eller ulovligt.

Der er vigtigt at understrege, at der udelukkende er tale om en samtale, hvor det er muligt at få råd og vejledning – ingen behandling. Hvis den ledige allerede har en lægeerklæring eller er for syg til at komme op på Sundhedshuset, skal han eller hun naturligvis ikke møde op. Det at have en sygeplejerskeordning er ikke i sig selv lovligt eller ulovligt. Det er indholdet i sygeplejerskeordningen, der er afgørende. Sygeplejerskeordningen i Skive Kommune er vurderet til at være juridisk i overensstemmelse med gældende lovgivning, skriver Skive Kommune.

LÆS OGSÅ Kommunerne vil genstarte coronaramt beskæftigelsesindsats

Minister på banen

Senest har Enhedslisten på Christiansborg taget fat i sagen fra Skive. De vil ifølge avisen.dk nu have beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at forholde sig til lovligheden af Skive Kommunes nye praksis.

Det er Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen, der har bedt ministeren om at redegøre for ordningens lovlighed på et kommende udvalgsmøde.

Jeg vil have at vide, om det er lovligt det, der foregår. Det ligner igen en mistænkeliggørelse af ledige, og det er desværre den mistillid, der gennemsyrer hele systemet. Derudover er det interessant at få at vide, om det er lovligt at bruge sygeplejersker til at tilse syge borgere. Det er jo normalt en opgave for læger, siger han til avisen.dk. jki@kl.dk 

Skive Kommunes nye regler

I et brev, som Skive Kommunes jobcenter har sendt til en ledig i aktivering, bliver de nye regler for sygdom beskrevet som følger:

  • Du skal ringe til praktiksted, aktiveringssted eller lignende på samme måde, som du hele tiden har skullet.
  • Samtidig skal du møde personligt op på Sundhedsklinikken samme dag mellem 7.15 og 9.00. Udfaldet af besøget hos sygeplejersken kan være:
    A. Du skal gå hjem i seng og henvende dig igen om X dage, hvis du stadig er syg.
    B. Du skal gå til læge.
    C: Du skal gå i skole/aktivering/praktik.
  • Hvis du vurderer, at du er for syg til at møde personligt op på Sundhedsklinikken, skal du ringe til din sagsbehandler mellem 08.00-09.30 samme dag. Sagsbehandler vurderer, om du skal have hjemmebesøg af sygeplejerske fra Sundhedsklinik.

Kilde: Brev fra Skive Kommune.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kontanthjælpsmodtagere skal møde hos kommunen, hvis de vil melde sig syge Felter med * skal udfyldes
 
Af: Kurt A. Nissen
Den 22.01.2018 kl. 15:56

En SYG ordning

svar på: Kontanthjælpsmodtagere skal møde hos kommunen, hvis de vil melde sig syge

Den skrivelse som Skive kommune har udsendt er meget hård og kontant, men i den forklaring kommunen giver til offentligheden, bliver den blødt meget op - men det plejer at være det der skrives som er gældende og det er: Hvis du er syg og din sagsbehandler mener at du skal møde op personligt hos Sygeplejersken samme dag for at blive vurderet om du er syg eller ej - Hvordan kan en sagsbehandler ud fra en telefonsamtale vurdere om man er "rask" nok til at møde op til kontrol, det kan man jo blive mere syg af, alt efter hvad man fejler.
Hvis man er for syg og nægter at møde op, så forlanger kommunen at sygeplejersken skal have adgang til en bolig for at foretoge et hjemmebesøg ellers bliver pengene stoppet - Det er ulovligt at tvinge sig adgang til en privatbolig uden Politihjælp.

Kommunen kan forlange at man kontakter egen læge og at der fremsendes en lægeerklæring, men kommunen tror åbenbart ikke på lægerne, kun på den sygeplejeske de selv han ansat.

Fordi nogle snyder er det ikke ensbetydende med at alle gør det.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger