Foto: Hung Tien Vu
Foto: Hung Tien Vu
22.01.2018 kl. 15.17

Kommune trækker sygemeldingsbrev tilbage: Udvalgsformand stadig positiv

Strid modvind mødte Skive Kommune efter et brev, der oplyste om nye regler for sygemelding for kontanthjælpsmodtagere, dukkede op på Facebook. Nu trækker kommunen brevet tilbage. Udvalgsformand vil afvente politisk drøftelse, men er stadig positiv over for tiltaget.

Det vakte stor opstandelse, da et brev fra Skive Kommune til en kontanthjælpsmodtager dukkede op på Facebook. Brevet kundgjorde, at der var indført nye regler, som betyder, at ledige i aktivering og lignende ikke længere kan nøjes med et opkald, hvis de bliver overmandet af en omgang influenza.

I stedet skal de møde op på kommunens sundhedsklinik for at møde en sygeplejerske, der skal vurdere, om de skal hjem i seng, i aktivering eller til lægen.

Men inden reglerne, ifølge brevet, er trådt i kraft den 24. januar, trækker kommunen brevet tilbage, skriver Skive Folkeblad, der har talt med kommunens arbejdsmarkedschef Dorthe Hamrum.

Brevet skulle slet ikke være sendt ud, for de nye regler har ikke været drøftet politisk, lyder forklaringen.

LÆS OGSÅ Kommunerne vil genstarte coronaramt beskæftigelsesindsats

Over for Nyhedsmagasinet Danske Kommuner bekræfter formanden for erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget i Skive, Goska Rasmussen (V), arbejdsmarkedschefens udtalelser.

– Det pågældende brev er kommet helt galt af sted. Det skulle slet ikke være sendt ud, fordi vi først drøfter det på næste møde i udvalget den 5. februar. Juraen burde være i orden, men samtidig kan jeg læse, at der er nogle professorer, der siger, at det måske ikke er 100 procent i orden. Så nu er forvaltningen i gang med at kigge på det. Og resultaterne af deres arbejde skal vi så have forelagt på næste udvalgsmøde, siger hun.

Jobcentret besluttede

Allerede for tre dage siden forklarede Skives arbejdsmarkedsafdeling på Facebook ellers, at reglerne ville træde i kraft, som nævnt i brevet.

– Som det fremgår af brevet fra Jobcenter Skive, bliver der indført en sygeplejerskeordning i Jobcenteret. Ordningen er ikke ny, men har allerede kørt 1 år som pilotprojekt for ledige på integrationsydelse. Løbende i projektperioden blev kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere med massivt fravær også omfattet af ordningen, lyder det i svaret på Facebook.

LÆS OGSÅ Færre tilflyttere søger kontanthjælp i Guldborgsund

Her forklarer arbejdsmarkedsafdelingen desuden, at det er jobcentret, der har besluttet at udvide ordningen.

– Ordningen (har) været en succes, med fald i fraværet og flere, der frivilligt kigger forbi sygeplejersken ved spørgsmål. Som en naturlig forlængelse heraf, har jobcentret valgt at udvide ordningen til flere målgrupper, skriver kommunen.

Positivt indstillet

Da ordningen i første omgang blev indført for et år siden, gjaldt den for flygtninge og familiesammenførte. Dengang fik erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget blot en orientering om de nye regler og traf altså ikke en politisk beslutning, forklarer Goska Rasmussen.

Men denne gang skal reglerne underkastes en politisk drøftelse, hvor udvalget skal afklare, om reglerne skal gælde for alle, nogen eller ingen kontanthjælpsmodtagere.

LÆS OGSÅ Ledige fra ikke-vestlige lande har bedre arbejdsevne end etnisk danske

Goska Rasmussen forklarer, at hun med forbehold for det juridiske er positivt indstillet over for ordningen, som hun selv har stiftet bekendtskab med gennem sit arbejde på Sprogcenter Skive. Her kan flygtninge og familiesammenførte ikke melde sig syge telefonisk, men skal altså møde op på sundhedsklinikken.

– Nu har reglerne gjaldt i et års tid, og vi har oplevet en god, positiv virkning. Vi har halveret fraværet, og man kunne jo godt forestille sig, at det ville give en god virkning hos kontanthjælpsmodtagere med højt sygefravær, siger hun. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommune trækker sygemeldingsbrev tilbage: Udvalgsformand stadig positiv Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger