Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
19.01.2018 kl. 09.15

Sunde tænder giver ældre bedre helbred

Dårlig mundhygiejne er skyld i 10 procent af alle indlæggelser, der handler om lungebetændelse hos ældre. Silkeborg har i et halvt år samarbejdet målrettet mellem tandplejere og omsorgspersonale, og det ser ud til at virke.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Fra man er lille af, får man at vide, hvor vigtigt det er at børste sine tænder, fordi Karius og Baktus ellers kommer forbi. Men rådet fra barndommen er faktisk vigtigt at huske på også som voksen. 10 procent af alle lungebetændelser blandt ældre skyldes dårlig mundhygiejne.

Derfor udsendte Sundhedsstyrelsen sidste år en række anbefalinger, der skulle hjælpe den kommunale omsorgstandpleje blandt ældre borgere, der har svært ved at følge de eksisterende tandplejetilbud. Silkeborg er en af de kommuner, der har startet et tværfagligt samarbejde op mellem omsorgspersonalet på plejecentrene og tandplejerne. Efter et halvt år ser resultaterne allerede lovende ud, skriver Magasinet Pleje.

Der er i alt tre kommuner, Horsens, Assens og Silkeborg, der efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger har startet et samarbejde med KL og Fremfærd Ældre, om at udvikle partnerskabet på velfærdssamfundets kerneopgaver.

Løbende måles projektets resultater ved at se på mængden af tandkødsbetændelse blandt ældre, som er en af de største gener hos de ældre, og som kan lede til mere alvorlige infektioner, som blandt andet lungebetændelse. Det overordnede mål er, at de ældre skal have mere appetit på livet, færre smerter og i sidste ende skal indsatsen sikre, at færre ældre bliver indlagt.

LÆS OGSÅ Sygehusets læger skal tættere på borgerne
FOR ABONNENTER

− Det har stor betydning for helbredet, hvis mundhygiejnen ikke er god. Dårlige tænder kan blandt andet give lungebetændelse og andre følgesygdomme, som giver både indlæggelser og brug af antibiotika. Derfor er det en god samfundsmæssig investering at sikre, at borgernes tænder er sunde, siger Anne Høirup, tandlæge i Silkeborg.

I Silkeborg er både tandplejere og omsorgspersonale glade for samarbejdet. Tandplejerne har stået for at undervise omsorgspersonalet, og undervisningsmaterialet er udarbejdet sammen med Danske Tandplejere og KL. Det handler blandt andet om helt simple, konkrete råd til god tandbørstning.

− Det tværfaglige samarbejde med tandplejen har givet os ny viden om tandsundhed og gode råd til, hvordan vi kan gribe tandbørstningen an. Den tandplejer, vi har samarbejdet med, har banet vejen og har talt med de ældre om, hvorfor tandbørstningen er vigtig, siger Lisbets Melander Heberg, lokalleder på Gødvad Plejecenter i Silkeborg, til Magasinet Pleje. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sunde tænder giver ældre bedre helbred Felter med * skal udfyldes
 
Af: Bo Danielsen
Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere, Københavns Universitet
Den 22.01.2018 kl. 10:23

Godt i gang

svar på: Sunde tænder giver ældre bedre helbred

Det er dejligt at der tages initiativ til at implementere nogle af alle de forbedringsforslag som findes i Sundhedsstyrelsens rapport til gavn for ældre svage medborgere.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger