18.01.2018 kl. 14.40

Grundejere får flere muligheder for kystbeskyttelse

Det bliver op til den enkelte, hvordan man vil beskytte sin bolig, efter Folketinget har vedtaget en ny lovændring. Desuden ønsker regeringen for fremtiden at gøre det hurtigere og nemmere at søge om tilladelser.
tekst Sille Olsen

Det kan være utrygt at lægge sig til at sove, hvis man er nabo til havet, og der raser en storm udenfor. Havet æder af kysten, og det er før set, at dele af huse er røget i havet. Men nu er der hjælp at hente. Folketinget har i dag vedtaget en ny lovændring, så grundejere langs de danske kyster får større frihed til at vælge, hvordan de vil beskytte deres ejendom mod havet. Så længe deres løsning ikke ender med at flytte problemet videre til naboen. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) glæder sig over den nye lovændring.

− Jeg har oplevet mange frustrerede borgere, der har kunnet se deres hjem blive oversvømmet eller taget af havet, og som har haft svært ved at få tilladelse til kystbeskyttelse. Det har gjort stort indtryk, og udfordringerne bliver kun større fremover. Derfor er det vigtigt, at vi har fået ændret loven, så borgerne fremover har flere muligheder for at sikre deres ejendom mod vind og vejr, siger Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

Lovændringen træder i kraft 1. februar og fjerner også 25-års kriteriet, som betød, at borgerne kunne få nej til kystsikring, hvis der ikke var et umiddelbart behov de næste 25 år. Desuden vil det fremover være op til den enkelte grundejer at vurdere, om de vil betale for en dyr løsning frem for en billig, ligesom det bliver muligt at afprøve nye metoder til kystbeskyttelse gennem forsøg.

LÆS OGSÅ Ny lov kan forhindre at kystbeskyttelse bremses af borgerklager

Lovændringen blev vedtaget med et flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Hurtigere tilladelser

Regeringen ønsker nu at vedtage en lov, som skal samle opgaven med at give tilladelser, så det kun er kommunen, man skal søge hos. Det skal gøre processen både hurtigere og nemmere. I dag kan det være nødvendigt at søge om tilladelse hos både kommunen og Kystdirektoratet.

− Borgere skal ikke være fanget i en langsommelig proces, hvor flere myndigheder skal vente på hinanden, og hvor det er uoverskueligt, hvordan man kommer fra tanke til handling. Derfor ønsker regeringen at ansøgerne fremover kun skal bruge én indgang, når de skal have deres sag behandlet. Det betyder hurtigere sagsbehandlingstider og færre afgørelser, der kan klages over, siger Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen. siol@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Grundejere får flere muligheder for kystbeskyttelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger