Arkivfoto
Arkivfoto
17.01.2018 kl. 14.43

Plejefirma har krævet penge for behandling af døde borgere

I Gribskov har plejefirmaet Attendo sendt regninger til kommunen på godt 13 millioner kroner for behandling af døde eller fraflyttede borgere. FOA mener, at ministrene bør tage stilling til konkurrenceudsættelsen på velfærdsområdet.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Selv efter borgere var fraflyttet eller ikke længere var i live, sendte plejefirmaet Attendo stadigvæk regninger til kommunen for behandlingen af dem. Det løb op i regninger på over 13 millioner kroner til Gribskov Kommune. Det skriver Frederiksborg Amtsavis. Kommunen påtalte problemerne allerede i 2016, men der blev intet gjort.

Først da kommunen hev fat i Attendo igen i 2017, erkendte de fejlen. Siden har plejefirmaet betalt de mange millioner tilbage og lavet en plan for, hvordan de kan rette op på fejlene og efterleve de krav, der er.

Men problemet med at indkræve penge for behandling, der ikke er fundet sted, er ikke den eneste negative historie, der har været om plejefirmaet. Tilbage i sommeren 2017 døde en af kommunens ældre borgere som følge af mangelfuld behandling fra plejefirmaet. Det vakte massiv kritik hos Styrelsen for Patientsikkerhed i starten af dette år.

Tidligere borgmester i kommunen Kim Valentin (V) mener, at Attendo bør sættes fra bestillingen.

LÆS OGSÅ Plejehjem blev beskyldt for krænkelser: Kan det foregå hos os?

− Tilliden er så meget brudt, at vi bør sætte en proces i gang med at få Attendo ud af vores leverandørliste, siger han til Frederiksborg Amtsavis.

Formanden for ældreudvalget i Gribskov, Bettina Sølver (S), er enig i, at tilliden har lidt et alvorligt knæk. Men det er ikke nemt at afsætte plejefirmaet. Både i forhold til kontrakterne og regler om udbud, men også fordi, der ikke er nok hænder i kommunen selv.

− Attendo har cirka 1.038 borgere, og vi har ikke personale til at løfte den opgave fra i morgen. Men der kommer til at ske noget. Et ønskescenarie ville være, at vi havde et beredskab, der kunne tage sygeplejen hjem. Men det har vi ikke. Jeg vil arbejde for, at kommunen på sigt kan løfte sygeplejeopgaven, siger hun til Frederiksborg Amtsavis.

FOA råber ministrene op

I sidste uge bragte Danske Kommuner en nyhed om, at kommunerne har svært ved at udlicitere på velfærdsområdet. I kølvandet på sagen fra Gribskov, der har haft et af de største udbud af kommunale opgaver, melder FOA nu ud, at ministrene bør se på erfaringerne, før de kommer med nye måltal for udsættelse.

LÆS OGSÅ Astrid Krag: Christiansborg bærer en væsentlig del af ansvaret for ældreplejens tilstand

− Det viser i al sin tydelighed, at kvalitet og profit sjældent er en god kombination, når det drejer sig om velfærdsopgaver. Når de private leverandører skal sikre sorte tal på bundlinjen, og kommunerne sender områder i udbud og accepterer helt urealistisk lave priser, kan firmaerne enten snyde på vægtskålen, når de fakturerer eller levere dårligere kvalitet for at sikre overskud, siger formand for FOA Dennis Kristensen i en pressemeddelelse og uddyber:

− Der findes mindst 13.000 andre erfaringer, ministrene bør høre og tage med i overvejelserne, inden de sætter den danske velfærd på spil. Erfaringerne er fra hver af de borgere, der siden 2006 er blevet berørt af de 49 konkurser i private plejefirmaer. Borgere som pludselig står uden hjælp fra den ene dag til den anden. Eller erfaringerne fra de mindst 2.100 medarbejdere, der den ene dag havde et job og den næste dag intet, siger han.

Han slutter af med en meget klar opfordring til ministrene:
− Ministrene kunne også passende lytte til kommunaldirektørerne, som administrerer kommunernes udbud og har ansvaret for kontrol og tilsyn med de private leverandører. De svarer i KL's egen undersøgelse, at mens der er kontante gevinster i at lade private tage sig af "hårde" områder som park og vej, er gevinsterne af at konkurrenceudsætte velfærdsopgaverne meget mindre.

Attendo selv har forklaret, at fejlene i faktureringerne skyldes en fejl i deres it-system. amgo@kl.dk

LÆS OGSÅ Slut med kommunal hjemmepleje efter sag om videoovervåget hjem

 

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Plejefirma har krævet penge for behandling af døde borgere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger