Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
16.01.2018 kl. 08.56

Kvinder styrer sundheden

Når KL's Sundhedskonference åbner her til morgen, må mændene kigge langt efter hinanden. 75 procent af de 1.024 deltagere er kvinder.

Sundhed er mest for kvinder. Det ses tydeligt på KL's Sundhedskonference, hvor blot 256 ud af 1.024 deltagere er mænd. De mange kvinder afspejler de kommunale sundhedsforvaltninger, hvor det hovedsagelig er veluddannede kvinder, som lægger linjen.

– Den skæve kønsfordeling betyder, at kvinderne skal passe på, at de ikke falder i den fælde, hvor de sidder på kontoret og bliver enige om, hvad det gode liv er. Kvinder kan godt lave sundhedstilbud til mænd, men det kræver, at de anerkender, at der er forskel på mænd og kvinder og oprigtigt prøver at forstå, hvilke behov mænd har, siger Peter Vedsted, professor ved Aarhus Universitet.

Ifølge Svend Aage Madsen, chefpsykolog ved Rigshospitalet og formand for Selskab for Mænds Sundhed, er en af de ting, mænd har brug for, fællesskaber med andre mænd. Han opfordrer derfor kommunerne til at organisere særlige sundhedstilbud til mænd.

– Mænd er ikke interesseret i at tale om, hvordan de har det, og hvad de føler ret længe af gangen. Derfor vil mænd gerne være sammen med andre mænd, så slipper de for at tale så meget, siger Svend Aage Madsen.

LÆS OGSÅ Ny direktør for børn og velfærd

Men selvom mænd ikke er interesseret i at tale om sundhed, vil de fleste gerne leve længere, tabe sig og holde op med at ryge. De føler sig bare ikke godt tilpas i de nuværende sundhedstilbud, forklarer Peter Vedsted.

– Kommunerne skal lytte efter, hvad de her mænd rent faktisk gerne vil have. I dag er det typisk en kvindelig sygeplejerske, som underviser mænd på den kommunale diabetesskole, men mange mænd befinder sig ikke godt i sådan et fællesskab. De vil hellere stå og rode ved en drejebænk, siger Peter Vedsted.

Det svage køn

Det er ikke kun ude på rådhusene, at kvinderne fylder på sundhedsområdet. Blandt de fagprofessionelle er kvinderne også klart i overtal. 96,5 procent af landets sygeplejersker er kvinder, og i 2017 var der for første gang flest kvindelige praktiserende læger.

– Der er et flertal af kvinder på hele sundhedsområdet, og det kommer ikke til at ændre sig foreløbig. Det vigtige er, at man professionaliserer arbejdet og tænker køn ind i den indsats, man laver, siger Svend Aage Madsen.

LÆS OGSÅ KL: Danske Fysioterapeuter maler skræmmebillede

Han fremhæver, at kommunerne har indsatser for børn og ældre, men mangler indsatser for kortuddannede mænd, som ofte har svært ved at begå sig i sundhedsvæsenet.

– Mænd er meget dårligere til at passe deres kroniske sygdom end kvinder. Det betyder, at de har en markant overdødelighed i forhold til kvinder, når de rammes af for eksempel diabetes eller hjertekarsygdomme, siger Svend Aage Madsen.

Sund politik

I det politiske liv markerer kvinderne sig også stærkt på sundhedsområdet. Ved efterårets kommunalvalg vandt kvinderne blot 33 procent af pladserne i landets byråd, men de sidder på 43 procent af pladserne i kommunernes sundhedsudvalg. gij@kl.dk 

Deltagere på KL's Sundhedskonference

Kvinder: 768 (75%)

Mænd: 256 (25%)

Politisk arbejde

Sammensætning i kommunernes sundhedsudvalg (eller sammenlignelige udvalg) pr. 1. nov. 2017

Mænd: 328 (56,6%)

Kvinder: 252 (43,4%)

Formand for sundhedsudvalget (pr. 1. nov. 2017)

Mænd: 50 (54,3%)

Kvinder: 42 (45,7%)

Kilde: Nyhedsmagasinet Danske Kommuner

 

LÆS OGSÅ Ansatte i ældreplejen skal testes hver uge
Emneord
Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kvinder styrer sundheden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger