Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
16.01.2018 kl. 11.47

17,7 millioner til sårbare forældre

Otte kommuner landet over har valgt at sætte ind med en tidlig, tværfaglig indsats, der skal hjælpe sårbare gravide og forældre. Projektet løber over seks år, og de forventer at cirka 200 familier vil få behov for hjælpen. Samtidig bliver forløbet fulgt af forskere, der skal evaluere indsatsen.
tekst Amalie Guldborg Olesen

I 1998 rullede TV2-dokumentaren "Er du mors lille dreng?" henover skærmen, der fulgte et forældrepar, der ikke var klar til at blive forældre. Efter blot få uger var sygeplejerskerne bekymrede for, at den lille dreng, Jørn, allerede havde lidt skade af den manglende omsorg. 20 år senere har man fulgt op på, hvordan det er gået ham. Han har været i flere plejefamilier, på bosteder og kæmper nu med kriminalitet og misbrug. Jørns barndom er et eksempel på, hvor stor betydning selv den første tid af et barns opvækst har for resten af deres liv.

I otte kommuner, Billund, Herning, Frederikshavn, Næstved, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Vesthimmerland og Aarhus, har man nu sat et seksårigt, tværfagligt forløb i gang kaldet Minding the Baby, der skal støtte og hjælpe sårbare gravide og forældre med at få en bedre relation til deres barn. Det er en indsats udviklet på Yale University i USA, som handler om at styrke sårbare, nybagte forældres evner som forældre. Projektet er støttet med 17,7 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

For sårbare forældre kan det være svært af forstå og forholde sig til et lille barns signaler og adfærd. Det er for eksempel ikke for at være irriterende, at et barn græder, men formentlig fordi det er sultent. Derfor går projektet ud på at lære forældrene at forstå barnets adfærd og lære at håndtere både barnets og egne reaktioner. Der skal skabes en tryg relation mellem barn og forældre.

Indsatsen består af et toårigt forløb med individuelle samtaler og rådgivning, hvor teams af sundhedsplejersker, socialpædagoger og familieterapeuter kommer på ugentlige hjemmebesøg. Sundhedsplejersker og familiebehandlere skal efteruddannes for at kunne yde den bedste hjælp og støtte.

LÆS OGSÅ Lydproblemer gør nyt familiehus ubrugeligt

I alt forventer kommunerne, at omkring 200 familier vil få hjælp gennem indsatsen. Derudover bliver der løbende indsamlet oplysninger, så VIVE kan evaluere på projektet og dets erfaringer. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 17,7 millioner til sårbare forældre Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger