Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard
12.01.2018 kl. 11.44

Minister forstår KL's tilbagetrækning

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) kalder det forventeligt, at KL trækker sig fra arbejdet med at justere udligningssystemet.
tekst Rudi Holm

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har stor forståelse for, at KL har trukket sig fra arbejdet med at skrue et nyt udligningssystem sammen. Det siger han til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

– At KL trækker sig ud af arbejdet i Finansieringsudvalget er både forståeligt og forventeligt. Det dækker vel over, at der er mange forskellige interesser i de 98 kommuner i forhold til, hvad der skal ske på udligningsområdet, siger han.

Ifølge KL's formand Martin Damm (V) er det umuligt for KL at spille en rolle i den sidste fase af arbejdet i Finansieringsudvalget, fordi udligningssystemet er er et emne, der er stor uenighed om blandt kommunerne.

– Som temperaturen er på diskussionerne i medlemskredsen for tiden, så er det svært – nærmest umuligt – at se KL spille en rolle i denne fase. Derfor har bestyrelsen besluttet, at KL ikke længere kan deltage i det aktuelle arbejde i Finansieringsudvalget. Og det har vi meddelt ministeriet før jul, fortæller Martin Damm.

LÆS OGSÅ 20 kommuner vil sagsøge staten for udligningsfejl

Han understregede fra talerstolen på Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg, at justeringen af udligningssystemet ikke bare er "et spørgsmål om teknik og modelberegninger".

– Det er i høj grad en politisk afvejning af mange forskellige politiske hensyn, pointerer han.

Finansieringsudvalgets arbejde er blevet udskudt flere gange. Men efter planen skulle udvalget have barslet med en rapport i slutningen af 2017. Den er endnu ikke kommet, og på spørgsmålet om, hvornår det sker svarer Simon Emil Ammitzbøll-Bille:

– Snart.

LÆS OGSÅ Se danmarkskortet: Så meget får din kommune i udligningskompensation

– Vil "snart" sige inden udgangen af januar, i februar eller hvornår?

– Jeg vil ikke sætte dato på. Jeg kan kun sige, at det bliver snart.

– Men planen var jo, at Finansieringsudvalget skulle komme med et bud på justeringer af systemet i slutningen af 2017. Hvorfor trækker det ud?

– Dansk politik var beskæftiget af nogle andre emner på det tidspunkt.

LÆS OGSÅ Tre nye indbyggere kostede en million stykket
FOR ABONNENTER

– Du skal have et udspil klar inden sommer, hvis I skal nå at få gjort det her klart til kommunernes arbejde med at få budget 2019 på plads. Kan I nå det, når det tilsyneladende trækker ud med Finansieringsudvalgets arbejde?

– Det skulle meget gerne være sådan, at det nye system skal kunne bruges til budgetterne 2019. Det er min ambition, og hvis der er vilje hele vejen rundt, så skal det nok lykkes, siger Simon Emil Ammitzbølle-Bille. ruh@kl.dk

 

 

LÆS OGSÅ Kammeradvokaten: Kommuner kan ikke klage over udligningen
Emneord
Udligning, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Minister forstår KL's tilbagetrækning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger