Sophie Løhde. Foto: Lars Horn / Baghuset
Sophie Løhde. Foto: Lars Horn / Baghuset
12.01.2018 kl. 08.48

Innovationsministeren: Vi skal tage et opgør med puljehelvede

Innovationsminister Sophie Løhde (V) varsler opgør med puljestyrings tyranni.

På Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg blev Innovationsminister Sophie Løhde interviewet om den bebudede sammenhængsreform, der skal afbureaukratisere og skabe bedre sammenhæng i den offentlige sektor.

I den forbindelse blev ministeren spurgt til de mange af Folketinget oprettede puljer, som bruges til at sætte fokus på et område, men som kommunerne i vidt omfang opfatter som en pestilens, fordi det skaber en diffus økonomi. Kommunerne skal bruge relativt mange ressourcer på at søge få midler.

– Jeg synes, man skal tage et opgør med hele det puljehelvede, vi har i dag, hvor der er så mange puljer, at det nærmest er umuligt at danne sig et overblik over dem som kommune. Hvad skal vi søge, for der bliver slået nye puljer op på forskellige områder hele tiden. Det kræver næsten, at en dedikeret medarbejder skal sidde og overvåge puljerne for at sikre, at man er opmærksom på dem, man kan søge. Der er mange af dem, der simpelthen er for små, sagde Sophie Løhde.

Det udløste spontane klapsalver blandt de omkring 1.500 kommunale politikere og embedsfolk forsamlet i Aalborg Kongrescenter.

– Vi må som politikere på Christiansborg indgå en pagt med hinanden, hvor vi siger, der skal nok være nogle puljer fremover til at løfte særlige områder. Men vi må skære ned på antallet og dernæst sørge for, at puljerne er større, så 98 kommuner ikke bruger krudt og kræfter på at jagte de samme fem millioner kroner, der allerede er brugt i administration med at skrive de mange ansøgninger, siger ministeren.

Gangbar politisk mønt

Problemet er, at puljerne ofte bruges, når et eller flere partier på Christiansborg skal skabe opmærksomhed omkring en mærkesag. Sophie Løhde tror da heller ikke på, at man slipper helt af med puljerne, da de stadig vil være gangbar politisk mønt i forhandlinger.

– Vi skal have færre puljer. Men det ville være naivt at sige herfra, at vi slipper helt af med dem. Enhver regering med respekt for sig selv, ikke mindst en mindretalsregering, der skal have nogle aftaler igennem, ved, at der bliver lavet nogle puljer på forskellige områder, siger ministeren.

Udover at det kræver ressourcer at søge de mange små og store puljer, så ser kommunerne puljerne som en uhensigtsmæssig og usikker form for finansiering. Problemet er, at når man har søgt og fået penge til at kickstarte et projekt på et eller andet område, så skal man efterfølgende finde en anden form for finansiering, når puljemidlerne slipper op. Ellers dør det gode initiativ igen. tkn@kl.dk 

Emneord
KØF

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Innovationsministeren: Vi skal tage et opgør med puljehelvede Felter med * skal udfyldes
 
Af: Den skønne bureaukrat
Sundhed og Omsorg
Den 12.01.2018 kl. 15:09

Ser frem til mere tillidsbaseret ledelse

svar på: Innovationsministeren: Vi skal tage et opgør med puljehelvede

I Aarhus Kommune ser vi frem til opgøret med puljestyrings tyranni og at midlerne fra puljerne uddeles ud fra tanken om, at de kommunale medarbejdere vil borgerne det bedste. Vi har længe arbejdet for mere tillidsbaseret ledelse, men de mange regler og dokumentationskrav har resulteret i det modsatte. Så vi ser frem til, at regeringen viser tillid til, at kommunerne ved eks. tildeling af midler fra lad os sige klippekortsordningen rent faktisk giver borgerne de 30 minutters ekstra hjælp, som de kan få gennem midlerne fra puljen.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger