Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.01.2018 kl. 11.50

Danskerne vil fordoble prisen på cigaretter

60 procent af danskerne ønsker, at prisen på cigaretter bliver hævet til det dobbelte. Det viser en ny Megafon-undersøgelse foretaget for Politiken og TV2. KL arbejder mod en røgfri generation i 2030.

22 procent af danskerne ryger, og det tal har længe stået stille. Det har store konsekvenser for vores sundhed. Rygning slår op mod 13.600 danskere ihjel årligt. KL kommer i næste uge med et nyt sundhedsudspil, der har som mål at skabe en røgfri generation i 2030, ligesom det også er regeringens målsætning.

Nu melder danskerne sig også selv på banen. 60 procent mener, at tobakspriserne bør hæves til det dobbelte, viser en ny Megafon-undersøgelse foretaget for Politiken og TV2.

Men indtil videre afviser skatteminister Karsten Lauritzen (V) at hæve tobaksafgiften, fordi han ikke mener, at det har en effekt.

− Regeringen har selvfølgelig en dagsorden om at øge folkesundheden, og naturligvis lytter vi til det flertal af danskerne, der har et ønske om mindre røg og om at leve sundere. Men jeg tror ikke på, at der her vil få dem til at ryge mindre, siger han til Politiken.

LÆS OGSÅ Udvalg skal ud for at lytte og lære
FOR ABONNENTER

I Norge og Storbritannien har man ellers gode erfaringer med netop at regulere på prisen. De to lande har de dyreste tobakspriser i Europa og er ved at få andelen af rygere ned under ti procent. Tal fra Danmarks Statistik, som Politiken har fået lavet en beregning på, viser, at tobaksprisen i Europa er steget med 154 procent siden årtusindskiftet, mens den i Danmark kun er steget med 53 procent.

− Til trods for at regeringen har en ambition om et røgfrit samfund i 2030, har den siddende regering sendt tydelige signaler om, at de ikke agter at ændre på prisen, hvilket for alvor kunne knække rygekurven. Til gengæld håber jeg, at kommunernes udspil kan være med til at løfte regeringens målsætning, siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing i en artikel i denne uges udgave af Danske Kommuner.

KL ønsker røgfri skoletid

Et af forslagene i KL's udspil "Forebyggelse for fremtid" går på at skabe røgfri skoletid. Det vil sige, at eleverne ikke må ryge hverken på skolens område eller uden for det. Også dette tiltag bakker danskerne op om. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse fra 2016, hvor 74 procent af danskerne støtter op omkring røgfri skoletid. amgo@kl.dk

Du kan læse mere om KL's sundhedsudspil i artiklen "KL vil skabe en røgfri generation" fra denne uges Danske Kommuner.

LÆS OGSÅ Sundhedsstyrelsen klar med nye forebyggelsespakker
FOR ABONNENTER

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Danskerne vil fordoble prisen på cigaretter Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger