Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
09.01.2018 kl. 09.38

Mental sundhed får mere kommunal opmærksomhed

Markant stigning i antallet af kommuner, som lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for arbejdet med borgernes mentale sundhed.

Mens indsatsen mod alkoholmisbrug og rygning er nogle af de områder, hvor flest kommuner lever op til målene i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker, så er mental sundhed det indsatsområde, hvor der er sket den største udvikling de seneste år. 

I dag vurderer 40 procent af kommunerne, at de i høj grad eller helt lever op til anbefalingerne, mod kun 16 procent i 2013. 

Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, som offentliggøres i KL’s nyhedsbrev Momentum.

Horsens Kommune har længe haft fokus på mental sundhed, og strategisk udviklingskonsulent Ingunn Søndergaard Jacobsen fortæller til Momentum, at kommunen allerede i 2001 vedtog en strategi, hvor en pointe var, at sundhedsfremme ikke alene handler om motion, tobak og alkohol, men også om mental sundhed.

LÆS OGSÅ Aftale udmønter 600 millioner til psykiatrien

– Vi har en vision om, at borgerne skal leve længere med flere gode leveår. Derfor har vi megen opmærksomhed på mental sundhed, for hvis du ikke har det mentalt godt, kan det blive en stopklods for alle de andre forebyggende indsatser, siger hun.

Anna Paldam Folker, der er forskningschef ved Statens Institut for Folkesundhed, vurderer, at den voksende interesse kan være en følge af, at flere kommuner inddrager borgerne. Meget tyder nemlig på, at mental sundhed ligger borgerne på sinde.

– Vi ved, at dårlig mental sundhed kan have store konsekvenser. Eksempelvis blandt unge, som mistrives i skolen, og som er ved at falde ud af uddannelsessystemet. Men mentale helbredsproblemer kan også spille ind i forhold til den store gruppe af voksne, der er uden for arbejdsmarkedet, og mennesker med kroniske sygdomme, siger hun til Momentum.

Druk og røg

Trods det øgede fokus på mental sundhed fylder tobak, alkohol, kost og motion stadig meget i forebyggelsen, og langt hovedparten af kommunerne lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger på disse områder. 

LÆS OGSÅ Efter dødsfald og påbud: Odense gennemgår patienters sikkerhed på institutioner

I alt svarer 95 procent af kommunerne, at de helt, i høj eller nogen grad lever op til målene i forebyggelsespakkerne, når det gælder tobak, alkohol, fysisk aktivitet samt mad og måltider. 

Det er en markant forbedring i forhold til 2013, hvor 72 procent af kommunerne levede op til anbefalingerne omkring mad og måltider, mens tallet for fysisk aktivitet var 81. På tobaksområdet var tallet 84 procent, mens 75 procent dengang fulgte anbefalingerne omkring alkohol. gij@kl.dk 

Emneord
Sundhed, Psykiatri

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mental sundhed får mere kommunal opmærksomhed Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger