Foto: Frederikshavn Kommune
Foto: Frederikshavn Kommune
08.01.2018 kl. 13.42

Hver femte job i Frederikshavn er havnens fortjeneste

For første gang er der blevet lavet en analyse over den effekt, som Frederikshavns havn har for kommunen. Tallene viser, at havnen og dens aktiviteter foreløbigt har skabt mere end 5.000 job.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Første etape af den enorme investering i en udvidelse af havnen i Frederikshavn er ved at være færdig. Molerne skyder en halv kilometer ud i Kattegat, og det store, nyetablerede område er ved at være klar til at blive taget i brug. En ny analyse, der er baseret på tal fra 2016, viser, at havnen allerede direkte eller indirekte står for 5.596 job ud af de i alt 27.600 job i kommunen. Det betyder, at havnen bidrager med 6,6 procent kommunens samlede skatteprovenu svarende til 540 millioner kroner. Samtidig står havnen for 22 procent af den samlede værditilvækst i hele Frederikshavn, svarende til 3.339 millioner kroner årligt. 

Så selvom det har været en enorm investering, der er lagt i havneudvidelsen, ser det ud til at være det hele værd. 

− Vi har altid været klar over, at havnen har afgørende betydning for både beskæftigelsen og følgeerhvervene. Nu ser vi sort på hvidt, at den økonomiske rækkevidde er langt ud over kommunegrænsen, og det viser, at vi gør det rette, når vi udvider havnen endnu en gang. Havnen og de maritime virksomheder er det, Frederikshavn er bygget af, og præcis der hvor vi er unikke og kan finde nye vækstmuligheder. Til gavn for hele Nordjylland, siger borgmester Birgit S. Hansen (S).

International sammenhæng

Havneudvidelsen har betydning også internationalt. Den er allerede et trafikalt knudepunkt for hele Norden, og er en del af det europæiske motorvejsnet. 75 procent af det nye område er allerede udlejet, også til udenlandske firmaer.

LÆS OGSÅ Ny aftale sikrer løn til sosu-elever over 25 år

I bestyrelsen for Frederikshavn Havn vækker de nye tal også glæde.

− Vi er virkelig godt tilfredse med de resultater, som fremgår. Vi er jo meget interesserede i, at alle frederikshavnere skal opfatte havnen som deres, og vi tror, at tallene giver større forståelse for, hvorfor det betaler sig at investere i havneudvidelser, siger bestyrelsesformand Bo Uggerhøj. amgo@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hver femte job i Frederikshavn er havnens fortjeneste Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger