Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
27.02.2018 kl. 12.04

Ghettoforslag vækker kritik hos borgmestre

I de syd- og sønderjyske kommuner er borgmestrene ikke lige begejstrede over forslaget om at indføre dobbelt straf for kriminalitet i ghettoområderne.

Justitsministeriets nye forslag om, at man i fremtiden skal straffe kriminalitet i ghettoområder dobbelt så hårdt som andre steder, har vakt stor opmærksomhed. Forslaget er en del af regeringens ghettoudspil, som man forventer, bliver offentliggjort i sin helhed på torsdag.

I Kolding Kommune er områderne Skovparken og Munkebo på ghettolisten, men borgmester Jørn Pedersen (V) mener ikke, at forslaget er en god idé, skriver JydskeVestkysten.

− Jeg tør vædde på, at der ikke er nogen ghettoområder, der er ens. Derfor skal der laves værktøjer, der er forankret der, hvor det giver mening og ikke bare med en bred pensel ud over danmarkskortet. Vi kan for eksempel se, at kriminaliteten har været faldende i vores områder, så det er ikke et parameter, som vi opfylder set i forhold til ghettolisten. Vi skal passe på med, at vi laver et udspil, hvor vi tvangsbeslutter nogle ting i områder, som måske slet ikke har de udfordringer, siger han til JydskeVestkysten.

Over grænsen

I Sønderborg Kommune er områderne Nørager og Kærhaven på ghettolisten. Men heller ikke her ser man særlig positivt på det nye forslag.

LÆS OGSÅ Familier smidt ud af boligselskab

− At man på den måde udpeger folk, der skal straffes hårdere end andre for samme forbrydelse, mener jeg, er på kanten med grundloven. Jeg anerkender, at der skal gøres en indsats mod kriminaliteten, men vi skal holde fast i de danske principper, og det her går over grænsen for, hvad der er dansk. Vi er alle lige for loven. Og jeg tror ikke på, at det er strafudmålingen, der afholder kriminelle fra at begå forbrydelser, siger borgmester Erik Lauritzen (S) til JydskeVestkysten.

På borgmesterkontoret i Esbjerg er man mere optimistisk i forhold til det nye forslag.

− Umiddelbart synes jeg, at det er en god ting, at man arbejder på at finde metoder for at straffe de få, der ikke kan finde ud af, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Jeg mener dog, at vi i ligeså høj grad skal fokusere på forskellige forebyggende tiltag i vores ghettoområde, som kan være med til at hjælpe alle og ikke kun de kriminelle, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) JydskeVestkysten.

Ingen af de tre kommuner har områder på ghettolisten på grund af antallet af dømte beboere. Derimod opfylder områderne kriterierne om for eksempel antal af beboere uden for arbejdsmarkedet, antal af beboere med kun en grundskoleuddannelse eller antal af ikke-vestlige beboere.

LÆS OGSÅ Sat på gaden
FOR ABONNENTER

Det er ikke kun de syd- og sønderjyske borgmestre, der har rejst kritik mod forslaget. Også i København var børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) i går ude og kalde forslaget for "hovedrystende" og en "panikløsning".

− Vi ved, at forventningerne til dem betyder rigtig meget, og her kriminaliserer vi dem nærmest fra starten. Vi må holde fast i at stå på et fagligt, sagligt grundlag frem for bare at vælge det, der ser mest handlekraftigt ud. Vi har brug et langt sejt træk og ikke alle mulige panikløsninger, sagde han til Berlingske. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ghettoforslag vækker kritik hos borgmestre Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger