Foto: Danmarks Lærerforening / Høje-Taastrup Kommune
Foto: Danmarks Lærerforening / Høje-Taastrup Kommune
27.02.2018 kl. 09.48

De kommunale overenskomst-forhandlinger er brudt sammen

Mandag aften måtte også topforhandlerne på det kommunale område konstatere et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne. Det er især lønspørgsmålet, der skaber splid mellem parterne.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Forhandlingerne mellem Forhandlingsfællesskabet og KL brød sammen mandag aften. Begge parter ærgrer sig over sammenbruddet og ønsker ikke en konflikt, men det er også noget af det eneste, de kan samle sig om.

Især spørgsmålet om løn har ledt frem til mandagens sammenbrud.

Hos Forhandlingsfællesskabet mener man, at de offentligt ansatte har været "dybt samfundsansvarlige og tilbageholdende ved kriseforligende om overenskomsterne i 2011, 2013 og 2015", fordi Danmark stadig havde problemer efter finanskrisen. Det er ikke tilfældet længere, og derfor vil de ikke gå med til at acceptere endnu et – ifølge dem – "kriseforlig":

− Den økonomiske krise er nu ovre. Og det skal selvfølgelig også komme de offentligt ansatte til gode. Vi kræver ingen lønfest, men vi mener tiden er inde til at sikre et fremskridt i reallønnen for alle danske lønmodtagere. Det har vi gjort meget klart over for KL. Men forgæves. Vi er blevet mødt med uacceptable krav om forringelse af seniorordninger, samt en manglende vilje til at optage lærerforhandlinger parallelt med de generelle forhandlinger, så lærerne kan se konturerne af en arbejdstidsaftale inden et generelt forlig indgås, siger formanden for forhandlingsfællesskabet, Anders Bondo Christensen, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Kampvalg i lærerforeningen: Ny kandidat melder sig på banen

I KL mener kommunernes topforhandler, Michael Ziegler (K), formand for KL's løn- og personaleudvalg, at det lønkrav, som Forhandlingsfællesskabet fremlægger er "urimeligt", og at arbejdsgiverne ikke "skylder dem noget" fra de tidligere års forhandlinger.

− De kommunalt ansatte skal have en rimelig løn for deres vigtige arbejde. Derfor har vi gjort det klart, at vi er parate til at give lønstigninger med udgangspunkt i det private forlig fra sidste år. Men de faglige organisationer har fremlagt krav om lønstigninger på 9,15 procent – væsentligt højere end i den private sektor – og det kan vi ikke honorere. Det kan vi ikke se rimeligheden i, og det ville være samfundsøkonomisk uholdbart, siger Michael Ziegler i en pressemeddelelse fra KL.dk og uddyber:

− En konflikt er en særdeles alvorlig situation, som kommer til at berøre mange mennesker i det danske samfund, som for eksempel har børn i daginstitutioner og skoler eller pårørende, der modtager ældrepleje. Derfor vil jeg gerne slå fast, at vi er klar til at forhandle videre med lønmodtagerne, hvis de er parate til at fire på deres krav. Og vi vil gå meget konstruktivt ind i de drøftelser, som Forligsinstitutionen nu formentlig vil indkalde til. amgo@kl.dk 

Emneord
Overenskomst

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: De kommunale overenskomstforhandlinger er brudt sammen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger