Arkivfoto
Arkivfoto
23.02.2018 kl. 11.52

Public service medier svigter landdistrikterne

En mere negativ fremstilling end fortjent og en mangelfuld dækning af livet i de danske landdistrikter, sådan lyder 36 procent af danskernes dom over de landsdækkende public service-medier i en ny meningsmåling.
tekst Tom Ekeroth

Landdistrikternes Fællesråds Råds bedt YouGov om at spørge danskerne om deres holdning til landdistrikternes fremstilling i public service-medier som for eksempel DR og TV2.

Tendensen i den nye meningsmåling er ifølge Landdistrikternes Fællesråd klar. Jo længere væk man kommer fra hovedstaden, des mere negativt ser danskerne på public service-mediernes fremstilling og dækning af de danske landdistrikter og yderområder.

– Det understøtter klart vores oplevelse i Landdistrikternes Fællesråd. Borgerne i de danske landdistrikter føler sig ikke repræsenteret på retfærdig vis i de landsdækkende public service-medier, der burde beskæftige sig med hverdagen i hele Danmark. Efter min opfattelse er det et klart demokratisk problem, som kræver handling nu. Vi er simpelthen nødt til at sikre, at public service-medierne også i praksis er til for hele Danmark, udtaler formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Negativ og ringe

36 procent af danskerne erklærer sig helt enig eller delvis enig i, at landsdækkende public service-medier som for eksempel DR og TV 2 generelt tegner et mere negativt billede af de danske landdistrikter og yderområder, end de fortjener. Også når det kommer til de landsdækkende public service-mediers dækning af nyheder, kultur og samfundsliv i landdistrikter og yderområder, er 36 procent af danskerne helt enig eller delvis enig i, at dækningen er ringe.

LÆS OGSÅ Landdistrikterne hilser statsgaranti på boliglån velkommen

Hos Landdistrikternes Fællesråd er man overbevist om, at sammenhængen skal findes i mediernes geografiske placeringer.

– Public service-medierne har historisk set været en garant for sammenhængskraften i Danmark. Men for at kunne lave journalistik til hele Danmark, må journalisterne også bo og leve i hele Danmark. Det er ikke tilfældet i dag, hvor DR for eksempel kun har to årsværk i landets femtestørste by, Esbjerg, mens man i København har placeret 2.763 årsværk. Det er jo helt skævt, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Kigger man på de regionale svarprocenter, er billedet, at dækningen og fremstillingen af de danske landdistrikter og yderområder opleves mere negativt, des længere væk fra hovedstaden man kommer.

Således erklærer næsten halvdelen, 49 procent, af svardeltagerne i Region Nordjylland sig helt enig eller delvist enig i, at landdistrikterne fremstilles i et mere negativt billede end fortjent. Til sammenligning gælder det 25 procent af svardeltagerne i Region Hovedstaden.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

–Tallene illustrerer den skævvridning, en mangeårig centralisering på en lang række områder har forårsaget i Danmark. Det gælder ikke alene mediedækning, men også infrastruktur, adgang til uddannelse og sundhed samt jobmuligheder. Virkeligheden ser bare helt anderledes ud i de danske landdistrikter end i hovedstaden, siger Steffen Damsgaard. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Public service medier svigter landdistrikterne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger