Foto: Danske Kommuner
Foto: Danske Kommuner
20.02.2018 kl. 12.04

Folkemødet booster turismeindtægter på Bornholm

Med en ekstra omsætning på næsten 80 millioner kroner skæpper Folkemødet godt i kassen for erhvervslivet og kommunen viser ny analyse.

På kun fire dage sikrer Folkemødet i Allinge hele fem procent af den årlige omsætning, som turismen skaber på Bornholm. Og resten af Danmark vinder også på mødet. Det viser en ny analyse fra Center for Regional- & Turismeforskning.

67.000 ekstra overnatninger på fire dage, og måltider til 100.000 folkemødegæster. Det var noget af den ekstra aktivitet, Folkemødet sidste år bragte med sig til Bornholm. På få år er Folkemødet i Allinge vokset i popularitet, så det i dag er en vigtig brik i øens økonomi.

Det fastslår en ny undersøgelse, der kortlægger og analyserer de samfundsøkonomiske effekter af Folkemødet. Bag analysen står forskerne på Center for Regional- & Turismeforskning samt Foreningen Folkemødet, Destination Bornholm og Business Center Bornholm.

Analysen viser også, at det ikke alene er bornholmerne, der tjener på Folkemødet. Det gør statskassen og resten af Danmark også.

LÆS OGSÅ Kommuner går til filmen
FOR ABONNENTER

Folkemødets samfundsøkonomiske aftryk er markant. Alene på Bornholm sikrede Folkemødet sidste år en ekstra omsætning på mindst 59,9 millioner kroner, mens resten af Danmark høstede 20 millioner i øget omsætning. Folkemødet kan også ses på beskæftigelsen, som fik et boost svarende til 72 årsværk, der kan henføres til driften og den afledte turisme fra Folkemødet.

Stat og kommune tjener 20 millioner

Og det er ikke kun erhvervslivet, der tjener på den populære demokratifestival. Det gør de offentlige kasser også, viser analysen.

Den ekstra aktivitet, som Folkemødet skabte i erhvervslivet, gav i 2017 et ekstra skatteprovenu på 20,17 millioner kroner. Da momsen som bekendt går i statskassen, efterlod det Bornholms Regionskommune med indtægter fra kommune- og selskabsskatter på samlet 3,21 millioner kroner.

Det skal sammenholdes med, at Bornholms Regionskommune, der ejer Folkemødet, hvert år giver et tilskud til arrangementet på 1,6 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Færgebyen Hou får en ny maritim bydel

Langsigtede gevinster for øen

– Alt i alt dokumenterer rapporten, at Folkemødet er en rigtig god investering for bornholmerne og Danmark som helhed, siger Mads Holm, der er direktør for Foreningen Folkemødet.

– Folkemødet er sat i verden for at forny den demokratiske debat, og det er stadig vores formål. Men det glæder mig da – både som bornholmer og direktør – at Folkemødet også er blevet sådan en kæmpe samfundsgevinst for øen, tilføjer han.

Den glæde deler direktør Fredrik Romberg, Business Center Bornholm.

– Det er overraskende høje og imponerende tal, og det er en utrolig positiv og flot udvikling, som Bornholm skal formå at fastholde, siger han.

LÆS OGSÅ Turismen slår alle rekorder

Pernille Kofod Lydolph, direktør i Destination Bornholm, der tegner øens turisterhverv, hæfter sig også ved en anden gevinst, som analysen dokumenterer. Siden 2014 er antallet af overnatninger for forretningsrejsende til øen steget med 49 procent i vinter og forår og med 60 procent om efteråret, og det tilskriver hotellerne ifølge rapporten også effekten af Folkemødet.

– Med Folkemødet får vi vist Bornholms herlighedsværdi og givet de 100.000 deltagere en stor og positiv oplevelse. Det får mange af dem til at lægge deres næste konference eller møde på Bornholm. Nu ved de jo, hvor skønt her er, at transporten er hurtig og effektiv og faciliteterne og maden er i top, siger Pernille Kofod Lydolph. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Folkemødet booster turismeindtægter på Bornholm Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger