Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
09.02.2018 kl. 11.22

Fire ud af ti lokalpolitikere har været udsat for chikane, hærværk eller trusler

Hver tredje har været udsat for chikane, især via sociale medier, via sms, mail eller telefon, men færre har været udsat for direkte vold. Tallene stammer fra en stor undersøgelse, som Økonomi- og Indenrigsministeriet, KL og Danske Regioner offentliggør i dag.
tekst Tom Ekeroth

Undersøgelsen belyser både omfanget og karakteren af chikane, trusler, hærværk og vold, og den omfatter både kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer. Den er dermed den første af sin art.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille hilser undersøgelsen velkommen, selv om billedet ikke er, som han havde håbet:

– Undersøgelsen bekræfter desværre, at det politiske hverv for alt for mange har store omkostninger. Når fire ud af ti oplever hærværk, trusler eller chikane, er der grund til at styrke fokus på området. Det er simpelthen ikke i orden, at politikere får deres bil smadret eller modtager truende eller chikanerende beskeder eller telefonopkald. Men nu har vi et godt billede af problemets omfang og karakter. Det giver et rigtig godt afsæt for, at vi politisk kan drøfte, hvad der nu skal ske, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af et spørgeskema blandt kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer i valgperioden 2014-2017. Spørgeskemaet blev sendt ud før jul 2017 til alle medlemmer af kommunalbestyrelser og regionsråd. I alt har 1.321 svaret på spørgeskemaet, som dermed har en samlet svarprocent på 49,5.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

Omkring hver sjette af de politikere, der har svaret på spørgeskemaet, har oplevet trusler. En tilsvarende andel har været udsat for hærværk. Truslerne fremsættes især via SMS, mail eller telefon og handler oftest om at ødelægge politikerens omdømme. Hærværk går især ud over valgplakater. Men næsten hver tredje politiker, der har været udsat for hærværk, har oplevet hærværk på sit køretøj.

En hel del flere angiver, at de har været udsat for chikane. Det gælder cirka hver tredje af alle respondenter. De oplever især chikane på sociale medier, via SMS, mail eller telefon.

Ifølge KL's formand Martin Damm (V) er det afgørende, at politikere kan føle sig trygge, når de giver udtryk for deres holdninger og er med til at træffe demokratiske beslutninger for fællesskabet:

– Undersøgelsen viser, at det især er via de digitale medier, at lokalpolitikere udsættes for chikane og trusler. De nye medier har gjort kommunikationen hurtig og let. Men det gælder desværre også for chikanerende opslag på sociale medier eller truende SMS'er. Det er vi nødt til at have in mente, når politikere skal forebygge og håndtere chikane, trusler, hærværk eller vold, siger Martin Damm.

LÆS OGSÅ Ringere service for nedslidte borgere, hvis seniorpensionen fjernes fra kommunerne

Knap to procent af respondenterne angiver, at de har været udsat for vold. Her gælder, at volden typisk foregår i det offentlige rum, og at der især er tale om spyt eller skub. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fire ud af ti lokalpolitikere har været udsat for chikane, hærværk eller trusler Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger