Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
06.02.2018 kl. 10.42

Snusfornuft i Ringkøbing-Skjern

Ny kampagne skal få de unge til at tænke sig om en ekstra gang, før de bruger snus og tyggetobak.
tekst Tom Ekeroth

"Sig nej! Det er... snusfornuft". Sådan lyder opfordringen til unge vestjyder i den pjece Sundhedscenter Vest i Ringkøbing-Skjern Kommune har målrettet mod de unge, der igennem de senere år i stigende omfang har kastet sig over brugen af snus og tyggetobak.

Både røg og snus er nemlig stærkt vanedannende. Faktisk "langt farligere og mere vanedannende, end du tror", advarer pjecen. Derfor gør Ringkøbing-Skjern Kommune nu gennem en målrettet kampagne på de sociale medier en indsats for, at færre børn og unge bliver afhængige af røg og snus, som øger risikoen for flere kræftformer væsentligt.

– Vi kan se, at unge de senere år har taget beskeden om, at cigaretter er farlige, til sig. Desværre har mange erstattet cigaretterne med snus - eller tyggetobak, siger Trine Bloch Burmølle, udviklingskonsulent i Sundhedscenter Vest.

Snus vinder frem

Mens snus i årtier har været solgt og brugt i Norge og især Sverige, er det først de senere år blevet lidt af en uheldig modedille i Danmark. Til gengæld viser en 2016-undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at hver tredje unge mand mellem 16 og 25 år har prøvet at bruge snus. 12 procent af de unge mænd bruger det nu dagligt, ugentligt eller af og til. Også blandt pigerne er snus blevet populært; ikke mindst efter at produktet bliver markedsført i smagsvarianter som hyldeblomst, lakrids, pebermynte og vanilje.

LÆS OGSÅ Vejle dropper cigaretterne

– Vi har en formodning om, at de unge tror snus eller tyggetobak er mindre vanedannende og mindre farligt end almindelige cigaretter. Men faktisk så optager kroppen mindst dobbelt så meget nikotin fra snus som fra en cigaret, fortæller Trine Bloch Burmølle. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Snusfornuft i Ringkøbing-Skjern Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger