Foto: Hung Tien Vu
Foto: Hung Tien Vu
06.02.2018 kl. 10.55

Borgmestre skeptiske over for udlændingeudspil

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp er stærkt imod et af de centrale elementer i det socialdemokratiske udlændingeudspil, aktivering af indvandrere på kontanthjælp. Andre borgmestre deles hans skepsis.
tekst Tom Ekeroth

En central del i det nye udlændingeudspil, som partileder Mette Frederiksen fremlagde tidligere på ugen er, at indvandrere, som har været på kontanthjælp i lang tid, eller er på integrationsydelse, skal aktiveres i 37 timer ugentligt for at få ret til ydelser. Konkret drejer det sig om 30.000 borgere, vurderer partiet.

–Vi kan ikke få alle de mennesker i forskellige aktiveringsforløb. Det vil kræve betydelige ressourcer, siger Ole Bjørstorp til Berlingske.

Det var ellers netop aktiveringsforløb og nyttejob, som udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde mandag gjorde klart, at det bliver op til kommunerne at sikre.

– Det vil aldrig kunne lykkes. Selvfølgelig vil man kunne nå et stykke vej, hvis de økonomiske forudsætninger er til stede, men det når aldrig helt igennem. Det har vi også set med nyttejob. Vi har ganske vist også haft nyttejob i Ishøj, men slet ikke så mange, som der var lagt op til i sin tid. Vi har ikke økonomi til at sætte flere hundrede personer i aktivering 37 timer om ugen, siger Ole Bjørstorp.

LÆS OGSÅ Kommuner vil suspendere 225-timersregel: Ministerium siger nej

Urealistisk

Udspillet til en ny udlændingepolitik skal ifølge Socialdemokratiet »samle Danmark«, og partiet går til valg på at gennemføre det, lød det fra S-formand Mette Frederiksen på pressemødet, hvor udspillet blev præsenteret.

Andre borgmestre deler Bjørstorps skepsis. I Struer, siger Niels Viggo Lynghøj (S) til Børsen, at man måske vil kunne skaffe 50 job af den type. Hvis de 30.000 skal fordeles ligeligt over hele landet vil det svare til 300, og det vil ikke være et realistisk tal i Struer.

Michael Ziegler (K) Høje-Taastrup, mener at aktiveringen vil være en meget, meget stor opgave, og han er ifølge Berlingske i tvivl om det kan lade sig gøre:

– Det er jeg noget i tvivl om. Selv hvis vi fik blandede boligområder og skoler betydelige ressourcer til jobcentrene vil jeg betvivle, om det er realistisk, Hvis man lægger så stort beslag på jobcentrene med det her forslag, risikerer vi, at de ikke kan løfte opgaven med de grupper, der er nemmest at få i job, fordi alle kræfterne bliver brugt på dem, der er sværest, siger Michael Ziegler.

LÆS OGSÅ Temperaturen taget på beskæftigelsesindsats overfor for flygtninge

Udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) har tidligere udtalt, at kommunerne  vil blive kompenseret for de ekstra udgifter, der vil være i forbindelse med at aktivere de 30.000 borgere. Hvor meget, kommunerne kan stilles i udsigt, vil være til forhandling, mens finansieringen vil komme fra det økonomiske råderum, skriver Berlingske. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmestre skeptiske over for udlændingeudspil Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger