Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.02.2018 kl. 10.33

Tolv kommuner styrker genoptræning af hjertepatienter

Med en bevilling fra Sundhedsstyrelsen på to millioner kroner vil 12 kommuner i Region Midtjylland sikre bedre rehabilitering af hjertepatienter, som er en ny opgave for kommunerne.
tekst Tom Ekeroth

Sundhedscenter Vest i Ringkøbing-Skjern Kommune har på vegne af 12 kommuner i Region Midtjylland søgt og fået godt to millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til udviklingsprojektet "Hjerterehabilitering: Fra hospital til kommunalt regi".

– Projektet skal være med til at udvikle og løfte kvaliteten i den kommunale sundhedsindsats til borgere med kronisk hjertesygdom, siger Ulla Svendsen, leder af Sundhedscenter Vest.

Kommunerne har fra årsskiftet selv ansvaret for rehabiliteringen af disse ofte sårbare patienter.

– Det kræver, at vi iværksætter et nyt rehabiliteringstilbud. Formålet med projektet er derfor at kvalificere kommunernes metoder - og især de pædagogiske metoder - til rehabilitering af patienter med alvorlige hjerteanfald. Tidligere patienter spiller en vigtig rolle i rehabiliteringen, og derfor skal projektet også undersøge, hvordan de enkelte kommuner har organiseret patientuddannelsen i hjerterehabiliteringen, siger Ulla Svendsen.

LÆS OGSÅ Ansat lækkede følsomme oplysninger: Nu har hun endegyldigt tabt sagen

Viden og inddragelse

– Når ansvaret overgår til kommunerne, er det vigtig, at vi inddrager erfaringer fra regionen. Vi skal sikre, at tilbuddet både er funderet i høj faglig viden, og at vi lytter til og bruger patienternes erfaringer med hjerterehabilitering, siger Annette Roed (S), der er formand for det stående udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.

DEFACTUM, Region Midtjyllands enhed for forsknings-, kvalitets- og projektudvikling, er ansvarlig for projektet, som foregår i et samarbejde med Videnscenter for Rehabilitering og Palliation (REHPA) ved Syddansk Universitet, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og Hjerteforeningen.

Frem til sommeren 2019 samles viden og erfaringer fra de 12 medvirkende kommuner. På den baggrund skal projektet udvikle fælles metoder til rehabilitering af hjertepatienter.

Kommunerne i Region Midtjylland registrerer og monitorerer allerede den kommunale hjerterehabiliteringsindsat i HjerteKomMidt. Data herfra gør det muligt at bidrage med oplysninger til det storstilede projekt.

LÆS OGSÅ Fælles kommunale mål kan give bedre rehabilitering
FOR ABONNENTER

– Resultaterne fra Region Midtjylland bliver derfor rigtig interessante at følge set fra et nationalt perspektiv, siger professor Ann-Dorthe Zwisler, formand for den nationale hjerterehabiliteringsdatabase, og leder af Videnscenter for Rehabilitering og Palliation.

2230 patienter

De 12 kommuner i projektet, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Struer, Aarhus, Skanderborg, Silkeborg, Randers, Favrskov og Horsens, forventer at have godt 2230 hjertepatienter i rehabiliteringsforløb hvert år.

I Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder man med den såkaldte Lærings- og Mestringsmetode for at give patienterne en forståelse for vigtigheden af rehabilitering. Det betyder, at tidligere hjertepatienter inddrages som "erfarne patienter" - en slags rollemodeller for patienter, der skal genoptrænes og rehabiliteres. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tolv kommuner styrker genoptræning af hjertepatienter Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger