Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
02.02.2018 kl. 10.23

Kommunalt ansatte skal lære at regne og skrive

Kommunalt ansatte med vanskeligheder i dansk, matematik eller it kan nu komme på skolebænken via Den Kommunale Kompetencefond.
tekst Rudi Holm

KL og fagforbundene FOA og 3F vil udbrede en succesrig indsats med kurser til kommunalt ansatte med vanskeligheder i dansk, matematik og it fra 15 kommuner til hele landet. Det sker, fordi indsatsen har vist sig at give bedre medarbejdere, der trives bedre og har mere mod på nye opgaver.

– Det er afgørende for kvaliteten i den kommunale opgaveløsning, at medarbejderne har de grundlæggende færdigheder i dansk, matematik og it på plads. Det betyder ikke blot, at de kan klare flere opgaver i daglig­dagen. De hidtidige erfaringer med denne særlige indsats er også, at det gavner de ansattes generelle trivsel og mod på videreuddannelse og nye opgaver, siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg

På nuværende tidspunkt har cirka 3.000 medarbejdere deltaget i kurser, der forbedrer grundlæggende færdigheder i læsning, stavning, regning og it.

– Trivsel i jobbet handler også om at føle sig kompetent til at løse sine opgaver. Der kommer hele tiden nye krav til de ansatte i kommunerne om dokumentation, it-systemer og arbejdsgange. Her gør det en stor forskel for at kunne fokusere på kerneopgaven, hvis de grundlæggende færdigheder er på plads, siger forbundssekretær i FOA, Joan Prahl.

LÆS OGSÅ Parter i fælles front for en bedre læreruddannelse: Ønsker mere praktik, undervisning og penge

En fælles sag

Det er Den Kommunale Kompetencefond, som finansierer vikardækningen for medarbejdere, når de delta­ger i screening og er på kursus. Derudover tilbyder KL, FOA og 3F via indsatsen også vejledning og bistand til de arbejdspladser, der ønsker hjælp til at komme i gang.

Kompetencefonden blev etableret af KL og en række fagforbund på det kommunale område i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2013. For­målet er at fremme kommunernes kompetenceudviklingsindsats og sikre medarbejderne et øget kompe­tenceniveau til gavn for opgaveløsningen og medarbejdernes udviklingsmuligheder på arbejdsmarkedet.

– Det er vigtigt, vi understøtter, at medarbejderne sikres de grundlæggende færdigheder, så de kan begå sig på arbejdsmarkedet i dag, men også i fremtiden. Netop færdigheder i læsning, skrivning og it er grundlaget for at komme videre med anden kompetencegivende uddannelse. Derfor er vi i 3F rigtig glade for, at ind­satsen nu udbredes til alle landets kommunale arbejdspladser, siger Ellen K. Lykkegård, formand for Den offentlige gruppe i 3F.

Den enkelte arbejdsplads eller kommune kan tilmelde medarbejdere på kurset hos Den Kommunale Kompetencefond. ruh@kl.dk 

LÆS OGSÅ Danmarks første internationale folkeskole trækker verdensborgere til

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunalt ansatte skal lære at regne og skrive Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger