21.12.2018 kl. 10.50

Håndtryk er urimeligt over for kommunerne

Det kan folketingspolitikerne tage sig af. Vi har masser af andre ting at gøre, siger Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær, efter at loven om håndtrykket og statsborgerskabet blev vedtaget af regeringen sammen med Danske Folkeparti.
tekst Tom Ekeroth

Lige før juleferien vedtog regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti en ny lov, som bestemmer, at personer lige før tildelingen af et dansk statsborgerskab skal deltage i en særlig grundlovsceremoni, hvor de skal skrive under på at ville overholde Grundloven og skal udvise respekt for danske værdier og for repræsentanter fra myndighederne blandt andet ved at give hånd. Det er kommunerne, der skal holde grundlovsceremonierne.

En række Venstre-borgmestre har tidligere taget afstand fra loven, men også den konservative Helsingør-borgmester Benedikte Kiær er skarp kritiker af loven:

– Det her er urimeligt over for kommunerne. Hvis de mener på Christiansborg, at det her er noget, hvor man kan mærke gennem et håndtryk, om personen skal have statsborgerskab eller ej, så burde den myndighed, der tildeler statsborgerskabet, selv gennemføre disse håndtryk. Det kan folketingspolitikerne gøre, de er myndigheden her. Det er vi ikke ude i kommunerne, og vi har masser af andre ting at tage os af, siger Benedikte Kiær til Helsingør Dagblad.

Loven træder i kraft den 1. januar 2019 og siger, at mindst to gange om året er kommunerne forpligtet til at afholde en grundlovsceremoni for folk, som skal have statsborgerskab i Danmark. Statsborgerskabet gælder først fra det øjeblik, hvor ansøgeren har medvirket i ceremonien. Imod lovforslaget stemte Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF. Socialdemokratiet undlod at stemme. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Utilfredshed med værdipolitikken: Socialdemokrat forlader partiet
Emneord
Byråd, Integration

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Håndtryk er urimeligt over for kommunerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger