Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.12.2018 kl. 11.00

Flere folkeskoler med dårligt indeklima

Det går ikke så godt med indeklimaet på de danske folkeskoler. Både i år og sidste år har 25 procent af Arbejdstilsynets besøg resulteret reaktioner fra tilsynet på grund af dårligt indeklima. Det viser en ny optælling, som Dansk Byggeri har lavet af Arbejdstilsynets kontrolbesøg.
tekst Tom Ekeroth

Dårlig ventilation, der ikke overholder loven, høje temperaturer, utætheder og skimmelsvamp. Alt sammen eksempler på, hvad Arbejdstilsynet støder på, når de besøger folkeskolerne for at tjekke arbejdsmiljøet. Og ser man på udviklingen, er det gået det ned ad bakke med indeklimaet de seneste år.

– Vi kan ikke byde hverken elever eller lærere, at de risikerer at blive syge af de kritisable forhold. Og det er bevist, at børn, der er tvunget til at sidde i varme lokaler med mangelfuld udluftning eller i klasseværelser med træk eller svamp i hjørnerne, lærer mindre. Det skal kommunerne tage hånd om, siger Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Det bliver værre og værre

I år har Arbejdstilsynet indtil nu været på 264 besøg på skoler rundt omkring i landet. Det har ført til 66 reaktioner i form af alt fra egentlige påbud, hvor skolen bliver pålagt at rette op på problemet med det samme, til vejledning og krav om, at indeklimaet bliver undersøgt nærmere.

Og det går den forkerte vej. I 2015 reagerede Arbejdstilsynet på indeklimaet i 12 procent af besøgene. I 2016 steg det til 21 procent. Sidste år og i år var der problemer med indeklimaet ved 25 procent af besøgene.

LÆS OGSÅ Ishøj bliver røgfri kommune

Lad kommunerne låne til at forbedre indeklimaet

– Det er beskæmmende at følge udviklingen. Mange af vores folkeskoler er bygget omkring 70'erne, og det er dyrt at spare på renovering og vedligeholdelse. Dansk Byggeri har sammen med SF foreslået, at politikerne etablerer en lånepulje til kommunerne på 200 millioner kroner om året øremærket forbedring af indeklimaet i skolerne. Vi appellerer til, at det bliver en del af finansloven, eller at det kommer med i et kommende regeringsgrundlag, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

Ifølge forslaget skal kommunerne kunne låne penge i puljen, uden at de risikerer at støde ind i det kommunale anlægsloft. Det vil betyde, at de ikke vil være tvunget til at eksempelvis at vælge mellem at reparere huller i vejene og installere tidssvarende ventilation i klasselokalerne på den lokale skole.

Store geografiske forskelle

Der er stor forskel på, hvor mange gange Arbejdstilsynet har reageret på dårligt indeklima under kontrollerne i de enkelte landsdele. Mens besøgene på skoler i Midtjylland og Sjælland i år resulterede i reaktioner på dårligt indeklima ved mere end hver tredje besøg, har 42 kontroller af arbejdsmiljøet på Syddanmarks skoler i år ikke resulteret i en eneste påtale. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Flere folkeskoler med dårligt indeklima Felter med * skal udfyldes
 
Af: Mathilde Milla Mari
betty.mabel227@gmail.com
Den 08.02.2019 kl. 14:32

Vidnesbyrd om, hvordan mit liv blev transformeret (betty.mabel227@gmail.com)

svar på: Flere folkeskoler med dårligt indeklima

Vidnesbyrd om, hvordan mit liv blev transformeret (betty.mabel227@gmail.com)

Hej venner!!! Mit navn er Mathilde Milla Mari. jeg vil vidne om den gode långiver, der viste mig lys efter at være blevet scammet af 2 forskellige internatio-internationale långivere, de lover alle at give mig et lån, efter at jeg har betalt mange gebyrer, der ikke giver noget og udgjorde intet positivt resultat. jeg tabte mine hårde tjene penge og det var i alt 8.000USD. En dag da jeg kiggede på internettet, så jeg frustreret, da jeg stødte på et vidnesbyrdskvinde, der også blev scammed og til sidst blev knyttet til et legitimt lån firma kaldet Betty Mabel Financial Loan Service og email (betty.mabel227@gmail.com) hvor hun endelig fik hendes lån, så jeg besluttede at kontakte det samme låneselskab og derefter fortalte dem min historie om, hvordan jeg blev scammed af 2 forskellige långivere, der kun gjorde mig mere end at lære mig mere smerte. Jeg forklarer for virksomheden via post, og alle de fortalte mig, var at græde ikke mere, fordi jeg vil få mit lån i deres firma, og jeg har også lavet det rigtige valg at kontakte dem. Jeg udfyldte ansøgningsskemaet og fortsatte med alt, hvad der blev anmodet om fra mig og til mit chok, jeg fik et lånebeløb på $ 65,000.00 Dollars af denne store virksomhed (Betty Mabel Financial Loan Service) ledet af fru Betty Mabel, Gud frygtende kvinde og her jeg Jeg er glad i dag, fordi dette firma har givet mig et lån, så jeg lavede et løfte til mig selv, at jeg vil holde vidne på internettet om, hvordan jeg fik mit lån. Har du brug for et lån hurtigst muligt? Kontakt venligst dette gode firma nu for dit lån via email: (betty.mabel227@gmail.com) hun er venlig hilsen. Held og lykke.Min Whatsapp Telefonnummer: +1 (929) 267-7281

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger