Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20.12.2018 kl. 10.13

For nogle unge er arbejde bedste vej til uddannelse

Udsatte unge har brug for en langt mere sammenhængende indsats og mulighed for at prøve sig af på arbejdsmarkedet som et skridt på vejen til uddannelse. Det fremgår af Cabis nye anbefalinger til en beskæftigelses- og uddannelsesrettet indsats, som netop er offentliggjort.
tekst Tom Ekeroth

Hvis udsatte unge skal lykkes med at komme i job og uddannelse, er det nødvendigt, at de bliver mødt med en sammenhængende indsats, som styrker den enkelte unges evner til at indgå i sociale sammenhænge, mestre hverdagen og styrke selvværdet.

Samtidig er det nødvendigt at involvere erhvervslivet i indsatsen, og gerne så tidligt som muligt. Virksomhederne kan i mange tilfælde være med til at motivere til udvikling og læring for unge, som har svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. Det fremgår af et sæt nyt anbefalinger til en beskæftigelses- og uddannelsesrettet ungeindsats, som videns- og netværkshuset Cabi netop har offentliggjort.

Anbefalingerne er blevet til gennem en løbende opsamling af viden fra forskning og praksis, der har stået på gennem hele 2018. Derudover har Cabi interviewet en række unge i målgruppen samt afholdt en workshop, hvor en lang række eksperter og praktikere på området bidrog til anbefalingerne.

Anbefalingerne er samlet under tre hovedoverskrifter, som er:

LÆS OGSÅ Kommuner er klar med gratis mundbind til studerende

          1. Involver de unge i indsatsen

          2. nvolver erhvervslivet i ungeindsatsen

          3. Gør indsatsen sammenhængende

For nogle kommer arbejde før uddannelse

Seniorkonsulent og ungeekspert hos Cabi, Jesper Pedersen, har stået i spidsen for udviklingen af anbefalingerne, og han forklarer, at det for nogle unge kan være gavnligt med en periode på arbejdsmarkedet, inden de går i gang med en uddannelse. Det kan fx være unge, der er i målgruppen for den Forberedende Grunduddannelse (FGU).

LÆS OGSÅ Kulturen skal løfte sårbare unge i Helsingør
FOR ABONNENTER

– Nogle unge har fået mange nederlag gennem deres skoleliv, og de har brug for at tage en pause fra uddannelse for at få selvtilliden tilbage og blive motiverede for at lære. De skal måske ud og have et job, hvor de kan se en mening med deres arbejde og få selvtilliden tilbage. Efter en periode kan de måske se behovet for at uddanne sig, så de kan få endnu bedre job, og derfor er det vigtigt at være i tæt dialog med arbejdsgiver og de unge om, hvordan de kan opkvalificeres og uddanne sig,, siger Jesper Pedersen.

Han forklarer videre, at det er stærkt nødvendigt med en helhedsorienteret og sammenhængende indsats fra kommunernes side, hvis det skal lykkes at få flere udsatte unge i job eller uddannelse. I de tilfælde, hvor den unge har komplekse problemstillinger kræver det fx, at der er tæt samarbejde mellem kommunens ungeafdeling, beskæftigelsesafdeling og den unges praktiserende læge.

– Der kan være rigtig mange instanser inde over alt efter, hvilke problemstillinger den enkelte unge har. Det er utrolig vigtigt, at de forskellige indsatser, som sættes i gang, understøtter hinanden, bliver godt koordineret og arbejder hen mod det samme mål for den unge,  siger Jesper Pedersen. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: For nogle unge er arbejde bedste vej til uddannelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger