Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20.12.2018 kl. 10.45

Derfor er de mindre syge i Vestdanmark

Ledere skal være opmærksom på sygenærvær. Det siger professor Lotte Bøgh Andersen, som kalder sig selv lidt dobbeltmoralsk, fordi hun går på arbejde, selv om hun er forkølet og risikerer at smitte de studerende under en forelæsning.
tekst Sidsel Boye

Det er en gammel tommelfingerregel, at kommunalt ansatte er mindre syge, jo længere vi kommer mod vest i Danmark. Den tendens kan også aflæses i de seneste tal fra den Økonomi- og indenrigsministeriets Benchmarkingenhed.

Baggrunden for den forskel kan blandt andet findes i kulturen og infrastrukturen, siger en af eksperterne i offentlig ledelse, professor Lotte Bøgh Andersen.

– Når folk kører i tog, nyser de på hinanden, og i nogle dele af landet, Nordjylland for eksempel, er der ikke så mange, der kører med kollektiv trafik. Det er blandt andet sådan nogle ting, der gør en forskel. Og når man bor ude på landet, er det ikke så fedt at være sygemeldt, for så bliver man set skævt til nede i Brugsen. Hvis det var i København, ville ingen lægge mærke til det, siger hun.

LÆS OGSÅ Silkeborg siger farvel til sundheds- og omsorgschef

Skal man for alvor begrænse sygefravær, handler det blandt andet om opgavemotivation, og her handler det igen om ledelse. Og ledelsen skal desuden være opmærksom på, at der ikke kommer for meget sygenærvær, det vil sige folk, der går på arbejde, selv om de er syge.

– Hvis man presser nogen til at gå på arbejde, selv om de er syge, så risikerer man mere sygefravær i fremtiden. Når folk er syge, skal de blive hjemme og hvis ikke, skal de komme på arbejde. Og her er jeg selv lidt dobbeltmoralsk, for jeg kan finde på at undervise, selv om stemmen ikke er for god, men ledelsesmæssigt skal man passe på, for de sygenærværende er dem, der er allermest 'committede' til at gøre en forskel, og de ildsjæle skal vi passe på. Det er også et ledelsesansvar, siger Lotte Bøgh Andersen.

Der er mere sygefravær i det offentlige end i den private sektor, og den uforklarlige forskel skal vi gøre alt for at få bragt ned, mener Lotte Bøgh Andersen.

LÆS OGSÅ Ny direktør i Albertslund

– Og det skal vi, fordi vi skal spille den offentlige sektor bedre, siger professoren. sib@kl.dk

 

Fakta

Top ti over kommuner med lavere sygefravær end forventet målt på rammevilkår

 1. Samsø (laveste)
 2. Lemvig
 3. Esbjerg
 4. Ringkøbing-Skjern
 5. Hedensted
 6. Struer
 7. Thisted
 8. Varde
 9. Ærø
 10. Holstebro

Top ti over kommuner med højere sygefravær end forventet målt på rammevilkår

 1. Herlev
 2. Kolding
 3. Faxe
 4. Ishøj
 5. Brøndby
 6. Roskilde
 7. Rudersdal
 8. Egedal
 9. Glostrup
 10. Albertslund (højeste)

Kilde: Benchmarkingenheden i Økonomi- og indenrigsministeriet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Derfor er de mindre syge i Vestdanmark Felter med * skal udfyldes
 
Af: Eik Møller
Ballerup Kommune
Den 20.12.2018 kl. 13:02

Lotte Bøghs tanker om fravær

svar på: Derfor er de mindre syge i Vestdanmark

Kære Lotte

Med nogen overraskelse kan jeg se at du nu er professor i fraværsårsager.....Jeg vil gerne læse de forskningsbaserede kilder du helt sikkert trækker på, når du så indsigtsfuldt kan udtale dig om årsager og kulturer, herunder nysens betydning i togene.....

Der må være andre eksperter i dette felt, der med nogen større vægt kan udtale sig - vil jeg da håbe...

Helt ærligt Danske Kommuners redaktion. Mener I det her seriøst? Skal jeg tage disse lommefilosofiske betragtninger som validt indspark i debatten? forventer et højere niveau af jer og jeres research.

Glædelig jul til alle

bh. Eik

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger