2. viceborgmester Kasper Roug (S) Foto: Lolland Kommune
2. viceborgmester Kasper Roug (S) Foto: Lolland Kommune
19.12.2018 kl. 12.00

Lolland har indstillet syv til tvangsadoption

Lolland Kommune fylder i statistikken, når det gælder tvangsadoptioner, og selv om det er en krævende opgave at tage imod et tidlig skadet barn, har kommunen ikke problemer med at finde adoptivfamilier.
tekst Sidsel Boye

Det er en speciel opgave at være adoptivforældre til et tvangsadopteret barn, men Lollands Kommune har indtil videre ikke problemer med at finde adoptionsløsninger. Det siger formand for skole- og børneudvalget, Kasper Roug (S).

– Det kræver nogle specielle familier med kompetencerne på plads, og hidtil har det ikke været noget problem at finde familierne lokalt, men når vi ligger mellem fem og ti sager hele tiden, er det ikke sikkert, vi kan blive ved med at finde løsninger inden for kommunen, siger han.

Siden loven om tvangsadoption blev lempet i 2015 har Ankestyrelsen godkendt flere sager, og ifølge DR Sjælland var tallet syv i både 2016 og 2017. I år er det vokset til ni. I alt har Ankestyrelsen i år modtaget 13 indstillinger, og deraf er de syv fra Lolland Kommune. Af de syv fra Lolland har Ankestyrelsen foreløbigt godkendt de tre og de resterende fire ventes behandlet i januar.

Ifølge Ankestyrelsens rundspørge er det kun godt en fjerdedel af kommunerne, der har indstillet en sag om tvangsadoption til børn- og ungeudvalget inden for de seneste år, og set i det perspektiv er Lolland Kommune én af de erfarne. Og Kasper Roug har et godt råd til kollegerne.

LÆS OGSÅ KL: Godt at tvangsfjernelser bliver billigere for kommunerne

– Det er vigtigt med en klar og tydelig strategi for, at det er barnets tarv, det handler om, og man skal ikke opstille måltal for, hvor mange der skal tvangsadopteres. Man skal være åben over for, at det i nogle år kan være forholdsvis mange og i andre forholdsvis få. Hvis man opstiller måltal, kobler man økonomien på, og det skal man passe på med, siger Kasper Roug.

Lolland Kommune har ikke indregnet besparelser ved tvangsadoptioner i budgettet, understreger han.

– Teknisk set sparer vi plejefamilien, men de her børn har oplevet så meget, at der fortsat kan være brug for hjælp, og de udgifter betaler vi stadigvæk. Også selv om barnet bliver adopteret til en anden kommune, siger Kasper Roug.

Børn i Lolland Kommune er typisk mellem spæd og to-tre år, når en sag om tvangsadoption starter, og sagsgangen tager mellem to og tre år.

LÆS OGSÅ Lejre-borgmester: Det bliver dyrt for os at huse Sjælsmark-familierne

Ankestyrelsens undersøgelse viser, at tvangsadoptioner ikke kommer i stand med et snuptag. Kommunerne melder tilbage, at lange sagsbehandlingstider og tilknytningsundersøgelser er en udfordring. sib@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lolland har indstillet syv til tvangsadoption Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger