Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
18.12.2018 kl. 15.30

Uacceptable vilkår for de fødende

Dansk Kvindesamfund protesterer mod den stigende tendens til ambulante fødsler og peger på, at antallet af genindlæggelser stiger.
tekst Sidsel Boye

Take-away kan være en udmærket løsning. Men ikke når det gælder børnefødsler. Det er holdningen hos formand Lisa Holmfjord, Dansk Kvindesamfund, som har skrevet et indlæg i Berlingske under overskriften: Nej Tak til Rigets take away-fødsler. Anledningen er, at Rigshospitalets barselshotel er lukket.

Lisa Holmfjord går blandt andet i rette med Cepos, som har kaldt det et frynsegode, hvis kvinder ikke tager hjem, så snart fødslen er overstået. Vel at mærke et frynsegode, som efter Cepos mening ikke skal betales af det offentlige.

Ifølge Danske Kvindesamfund er retten til en god fødsel gennem de seneste ti år langsomt, men sikkert, forvandlet til nogle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, som regionerne kan vælge at efterleve eller lade være, hvis økonomien er dårlig.

Lisa Holmfjord henviser til, at antallet af genindlæggelser er steget, og at hun ser en sammenhæng mellem den forsvundne barselshvile og det stigende antal genindlæggelser, som handler om ernæringsproblemer, dehydrering og dårlig trivsel hos den nyfødte.

LÆS OGSÅ Borgmesterstyring af sygehuse er noget bøvl

– Hvorfor affinder vi os med denne udvikling? Spørger Lisa Holmfjord.

Det er i sig selv ingen sygdom at være gravid, og for nogle forældre er det fint at tage hjem straks efter fødslen, og de kan klare sig med dagens offentlige tilbud. Men Lisa Holmfjord minder om, at en fødsel aldrig er overstået med det første vræl. Og at selv ressourcestærke og veluddannede kvinder falder igennem, fordi sikkerhedsnettet under de nyfødte og deres mødre efterhånden er så bredmasket.

– En fødsel er også en kamppræstation. Enhver, der har født, ved, at perioden efter fødslen er præget af forandringer, både fysiologisk og følelsesmæssigt. Det er derfor afgørende, at du kommer optimalt fra start, når du skal påbegynde dit nye liv som forældre, hvad enten du er den, der føder, eller medforælderen, skriver Holmfjord. sib@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Uacceptable vilkår for de fødende Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger