Foto: Ishøj Kommune
Foto: Ishøj Kommune
01.01.0001

Vejleåparken skræmmer indbrudstyvene væk

Antallet af årlige indbrud i Vejleåparken i Ishøj er faldet med 25 procent. Det modbeviser fordommene om Ishøj som en ghetto, mener borgmester Ole Bjørstorp.
tekst Tom Ekeroth

Nyt lys gør Vejleåparken mere tryg at færdes i for beboerne og skræmmer indbrudstyvene væk.

Julemåneden er traditionelt højtid for indbrudstyve, men sådan bliver det ikke i Vejleåparken i Ishøj i år, hvis tendensen med færre og færre indbrud i boligområdet fortsætter. Antallet af årlige indbrud i Vejleåparken er nemlig faldet fra 24 til 18 indbrud – det er et fald på 25 procent, når man sammenligner de to seneste perioder på et helt år.

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) glæder sig over den positive udvikling i Vejleåparken, som er Ishøjs største boligområde med i alt 2.222 husstande.

– Endnu engang får vi modbevist fordommene om Ishøj som en ghetto, der jo blandt andet er kendetegnet ved høj kriminalitet. Virkeligheden er, at der ikke er et eneste alment boligområde i Ishøj på regeringens nye ghettoliste – end ikke på listen over udsatte boligområder. Bortset fra i 2010, hvor Vejleåparken havnede på ghettolisten for en kort bemærkning på tre måneder, har vi aldrig haft et boligområde på ghettolisten i Ishøj. Det skyldes en målrettet indsats for at styrke beboersammensætningen via kommunens 100 procent anvisningsret til ledige almene boliger og Helhedsplanen i Vejleåparken, der siden 2013 har løftet boligområdet socialt gennem en række aktiviteter, siger Ishøjs borgmester.

LÆS OGSÅ Aarhus politianmelder boligdirektør for underslæb

Nabohjælp og nye lamper

Ishøj Kommune er repræsenteret i helhedsplanens bestyrelse sammen med boligforeningerne AAB, Ishøj Boligselskab og bygge- og boligadministrationen Domea. Formanden for afdelingsbestyrelsen i AAB 55, Wagn Jensen, peger på flere forebyggende indsatser, der, sammen med politiets indsats for at fange indbrudstyvene, kan være medvirkende årsager til, at antallet af indbrud er faldet.

– I samarbejde med politiet har vi i området omkring ungdomsboligerne ved Ågården fået sat tænd-sluk lamper op med bevægelsessensorer, så lamperne tænder, når der kommer nogen. Derudover har vi fået opsat stærkere lys på parkeringspladserne, og nye lamper på de store skure er ved at blive monteret over det hele. I boliggaderne er vi ved at få lagt sidste hånd på opsætning af nye lampehoveder samt flere standere, så selve boliggaderne bliver mere trygge at færdes i i de mørke aften- og nattetimer, siger bestyrelsesformand Wagn Jensen.

Udover det ekstra lys i Vejleåparken, kan der også peges på nabohjælpsordningen i den boligsociale helhedsplan i Vejleåparken som en del af grunden til det faldende antal indbrud.

– Helhedsplanens aktivitet Nabohjælp har gennem arbejdsgruppen udført et stort stykke arbejde med at udbrede Nabohjælp og været med til at afholde fællesskabende aktiviteter, der skaber tryghed og godt naboskab. Beboerne passer på hinandens lejligheder og er opmærksomme på de fælles udendørsområder. Det betyder, at rigtig mange beboere er trygge og tager ejerskab for deres boligområde. De synes, det er et dejligt sted at bo, hvor man kommer hinanden ved. Ordningen har eksisteret siden 2013, hvor antallet af indbrud lå på 69, og indbrudstallene har faktisk været dalende lige siden, siger Mette Ring, projektmedarbejder i Helhedsplanen.

LÆS OGSÅ Familier smidt ud af boligselskab

Nabohjælp blev indført i 2013 i Vejleåparken som en del af områdets helhedsplan. Vejleåparken var dengang det første boligområde med etagebyggeri i Danmark, som man udbredte nabohjælp i. I dag er der 240 husstande tilmeldt til ordningen. tek@kl.dk 

Fakta om antallet af indbrud

Københavns Vestegns Politi har endnu ikke tal for de sidste tre måneder af 2018, så derfor har vi sammenlignet de to seneste perioder på 12 måneder, som der findes tal for.

Den ene periode går fra oktober 2016 til september 2017, hvor der var 24 indbrud og den anden periode går fra oktober 2017 til september 2018, hvor antallet af indbrud var faldet med seks til i alt 18 indbrud.

Emneord
Bolig, Kriminalitet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vejleåparken skræmmer indbrudstyvene væk Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger