Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
17.12.2018 kl. 11.16

Budgetterne holder de aftalte rammer

Kommunerne har endnu engang leveret budgetter, der overholder de aftalte rammer. Men budgetlægningen viser samtidig, at flere ældre såvel som yngre borgere presser både serviceudgifterne og anlægsinvesteringerne.
tekst Tom Ekeroth

De endelige budgetindberetninger til Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at kommunerne overholder den samlede økonomiske ramme for 2019. Kommunerne lægger således samlet set op til at bruge godt 270 milliarder kroner på service og anlæg i 2019, og det er blot 37 millioner kroner – eller 0,014 procent – mindre end den aftalte ramme.

– Kommunerne har endnu engang vist, at vi overholder de aftaler, vi indgår med regeringen. Det har krævet en del knofedt at komme i mål i år, og kommunerne har udvist stor økonomisk ansvarlighed og respekt for fællesskabet. Det vil jeg gerne sige stor tak for, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) borgmester i Aarhus.

Kommunerne budgetterer samlet med at bruge 252 milliarder kroner på serviceudgifter til eksempelvis dagtilbud, skoler og ældrepleje i 2019 og 18 milliarder kroner til nybyggeri og renovering af de kommunale bygninger og anlæg.

Pressede budgetter

Men selvom kommunerne samlet set holder sig inden for rammerne, har budgetlægningen vist, at der fortsat er et voldsomt pres på anlægsinvesteringerne, og at kommunernes behov er større end, hvad budgetterne viser.

LÆS OGSÅ Svære forhandlinger venter i nat

– Fremtidsudsigterne er klare: Der kommer 87.000 flere af de ældste ældre frem mod 2025, og i samme periode vokser antallet af de mindste samfundsborgere med mere end 50.000 – det svarer til en helt ny kommune. Det er en udvikling, som mådehold og en mere effektiv drift langt fra kan imødegå, siger KL-formanden.

Han mener, at budgetlægningsprocessen tydeligt har vist, at kommunerne allerede nu mærker presset fra især flere ældre:

– Vi kan se, at kommunerne har en stigning i udgifterne til service, så det løft, der blev aftalt med regeringen i sommer, udnyttes næsten fuldt ud. Og samtidig er kommunerne nødt til at forberede sig på, at der kommer flere borgere ved at investere i nybyggeri og renovering af eksisterende byggeri, siger Jacob Bundsgaard.

Hvordan får vi råd til velfærd i fremtiden?

Jacob Bundsgaard opfordrer Folketingets politikere til for alvor at forholde sig til fremtidens udfordringer med at finansiere velfærden.

LÆS OGSÅ Benedikte Kiær: Regeringen er arrogant

– Udfordringen bliver jo ikke mindre i de kommende år. Vi kan ikke bare vende det blinde øje til og forfalde til paroler om, at effektiviseringer og ny teknologi løser det hele for os. Vi skal altid tænke i nye måder at løse opgaverne på. Men der er også behov for en helt grundlæggende diskussion af, hvordan vi får råd til borgernær velfærd i fremtiden, siger han.

Finansminister Kristian Jensen (V) er ikke så begejstret:

– Det undrer mig, at der er kommuner, der mener, at der ikke er penge nok til service, når kommunerne ikke regner med at bruge de midler til service, vi havde aftalt. Samtidig går anlægsbudgettet imod regeringens aftale med KL. Det er jeg skuffet over. Et aftalesystem kan ikke fungere, hvis en aftale ikke er en aftale. Nu må vi se, hvad den endelige opgørelse viser, og på den baggrund må vi så tage stilling til budgetresultatet, siger Kristian Jensen                                

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) siger:                

LÆS OGSÅ Kommunerne rykker sammen
FOR ABONNENTER

– Den foreløbige opgørelse af budgetterne tyder på, at kommunerne endnu engang har tænkt sig at prioritere mindre end aftalt til serviceopgaver. I stedet for vil de bruge flere penge på anlæg. Det kommer som noget af en overraskelse set i lyset af al den snak om, at kommunerne føler sig nødsaget til at skære i velfærden. Derudover er det bekymrende for dansk økonomi, at kommunerne ser ud til at igangsætte flere anlægsinvesteringer end aftalt. tek@kl.dk 

Emneord
Aftalesystem, Budget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Budgetterne holder de aftalte rammer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger