Foto:Kristian Sønderstrup-Granquist
Foto:Kristian Sønderstrup-Granquist
13.12.2018 kl. 07.00

Hver tredje socialrådgiver er stresset

Det psykiske arbejdsmiljø er på alle parametre dårligere for socialrådgivere end for gennemsnittet af danske lønmodtagere.
tekst Rudi Holm

Hver tredje socialrådgiver er ifølge en ny undersøgelse ofte eller hele tiden stressede.

– Tallene er alarmerende høje, og det skal vi tage meget alvorligt – på arbejdspladserne, men i høj grad også politisk. Det kan ikke være rigtigt, at de mennesker, vi har ansat til at tage hånd om nogle af samfundets mest udsatte borgere bliver syge af at gå på arbejde. Det er helt uacceptabelt, at det står så slemt til, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand, Mads Bilstrup, til bladet Socialrådgiveren.

Rapporten om socialrådgivernes arbejdsmiljø er lavet af COWI for Dansk Socialrådgiverforening. Den viser, at socialrådgivernes psykiske arbejdsmiljø på stort set alle parametre er dårligere end gennemsnittet for andre lønmodtagere.

Det gælder blandt andet en meget stort arbejdsmængde, et meget højt arbejdstempo og mange unødvendige arbejdsopgaver. Og der er en tydelig sammenhæng mellem et højt arbejdspres, manglende mulighed for at udføre kvalitet i arbejdet, stress og sygemeldinger blandt socialrådgiverne, viser undersøgelsen.

LÆS OGSÅ På Danmarks bedste offentlige arbejdsplads styrer medarbejderne selv

Dansk Socialrådgiverforening vil invitere den øverste ansvarlige for arbejdsmiljøet, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), og KL's løn-og personaleudvalg til et dialogmøde med et panel af socialrådgivere, der kender problemerne fra deres praksis ude i kommunerne.

– Vores medlemmer vil meget gerne fortælle om konsekvenserne, når sagerne hober sig op, og der kun er tid til brandslukning – og være med til at pege på løsninger. Vi er nødt til i fællesskab at få stoppet den her udvikling. Det kommer til at kræve en stor indsats både på arbejdspladserne og politisk, siger Mads Bilstrup.

Michael Ziegler (K), formand for KL's løn- og personaleudvalg, siger i et skriftligt svar til Information, at påbud fra Arbejdstilsynet "altid medfører øjeblikkelig handling, så der bliver rettet op", og han understreger, at problemstillingen ikke kan løses med et fingerknips.

– Men der er stor opmærksomhed på fysisk og psykisk arbejdsmiljø både lokalt og nationalt. For eksempel arbejder en del kommuner med at nedbringe antallet af sager pr. medarbejder, fastslår han.

LÆS OGSÅ Kommune forbereder civilt søgsmål mod byrådspolitiker

Undersøgelsen er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse blandt 769 medlemmer af Dansk Socialrådgiverforening med en svarprocent på 49. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hver tredje socialrådgiver er stresset Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger