Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
13.12.2018 kl. 08.55

DF: Kommuner og stat skal stå bag fredningsforslag

Danmarks Naturfredningsforening rejser syv ud af ti fredningssager. Det skal det være slut med i fremtiden, mener Dansk Folkeparti.
tekst Rudi Holm

Danmarks Naturfredningsforening skal ikke kunne foreslå fredninger på egen hånd, sådan som de kan i dag. Det mener Dansk Folkeparti og udfordrer dermed den særlige ret og position, som Danmarks Naturfredningsforening i dag har.

Som den eneste ud over stat og kommuner kan Danmarks Naturfredningsforening stille forslag om, at områder med særlig stor naturværdi eller kulturhistorisk betydning skal fredes.

Men i fremtiden skal en kommune eller staten bakke op om et fredningsforslag, før der kan rejses en sag, mener Dansk Folkeparti.

– Når man freder nogle områder, skal man tænke på, at man også pålægger de områder nogle restriktioner, siger partiets miljøordfører Pia Adelsteen (DF) til Ritzau.

LÆS OGSÅ Truer nedgravede mink drikkevandet?

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, kalder forslaget et fundamentalt angreb på naturbeskyttelsen i Danmark.

Foreningen rejser i dag syv ud af ti fredningssager, men hvis Dansk Folkepartis forslag vedtages af Folketinget, vil der stort set ikke blive rejst fredninger af natur og kulturhistoriske værdier i fremtiden, påpeger hun.

– Størstedelen af alle fredninger bliver kun foreslået og gennemført, fordi Danmarks Naturfredningsforening rejser fredningsforslagene. Hvis vi ikke længere har retten til selvstændigt at foreslå fredninger, vil det betyde en massiv svækkelse af naturbeskyttelsen i Danmark. Det vil stort set være slut med naturfredninger i fremtiden, siger Maria Reumert Gjerding.

Pia Adelsteen mener dog ikke, at DF's model nødvendigvis vil føre til færre fredninger.

LÆS OGSÅ Åen og kommunerne må sno sig
FOR ABONNENTER

– Det er hverken en styrkelse eller en svækkelse. Jeg mener, at danskerne er rigtig gode til at passe på naturen. Og det er de private grundejere også. Det behøver en fredning ikke være en forbedring af, siger hun.

Pia Adelsteen mener, at fredninger ofte belaster de kommunale budgetter, og at mange private grundejere oplever at få for lave erstatninger for deres jord.

– Jeg synes, at der skal være demokrati i det. Byråds- og folketingsmedlemmer er jo demokratisk valgt og vil således være den demokratiske mulighed, hvis man er indstillet på, at det her skal fredes, siger hun til Ritzau. ruh@kl.dk 

Emneord
Miljø, Natur

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: DF: Kommuner og stat skal stå bag fredningsforslag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger